In coronatijd spelden de partners de koninklijke onderscheidingen bij hun geliefden op in Landsmeer; de burgemeester mag toekijken [video]

Landsmeer

De Landsmeerders Corry Stellema, Anje Rietberg en Henk Mulder hebben vrijdag hun koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen. Dat gebeurde door hun partners.

Normaal doet de burgemeester dat, maar burgemeester Dennis Straat moest in verband met de coronaregels anderhalve meter afstand bewaren. Hij sprak de gedecoreerden wel toe. Hij haalde aan dat hij op 24 april wel bij aan de deur is geweest om te zeggen dat ze die dag waren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar dat hij vanwege de toen geldende coronamaatregelen de bijbehorende versierselen niet kon uitreiken.

Deze bezoekjes zijn gefilmd, zodat voor een ieder te zien is, hoe verrast de ontvangers reageerden. ,,Ik geloof wel dat die alternatieve uitreiking voor u allen even verrassend en leuk was. Ik vond het ondanks alles in ieder geval heel bijzonder’’, zei Straat.

Hij bedankte hen nogmaals voor hun jarenlahe inzet voor de Landsmeere samenleving.

Anje Rietberg is meer dan veertig jaar vrijwilliger in de Protestantse Gemeente in Landsmeer als organist. Ze heeft het kinderkoor Joebilo opgericht en het de afgelopen jaren uitgebouwd tot jeugdkoor.

Bij Samenmeer zingt ze met senioren in ’Zingen is leven’. Ze is vrijwillig taalcoach, waarbij ze Nederlands leert aan vluchtelingen. Ook geeft ze mantelzorg aan ouderen in het dorp.

Ze begeleidt kerkdiensten in Holysloot en ze is dirigent van de Cantorij Waterland (Ransdorp/Holysloot en Zunderdorp).

De gedecoreerden in de raadszaal, Henk Mulder, Corrie Stellema en Anje Rietberg (vlnr).
© Foto gemeente Landsmeer

Corrie Stellema heeft 26 jaar in de raad van toezicht gezeten bij Stichting Hulpdienst Oostzaan. Voor deze stichting bracht ze twaalf jaar warme maaltijden rond en heeft ze geholpen het serviceloket op te zetten. Ze zat in de ledenraad van de Rabobank.

In zorgcentrum De Lishof in Oostzaan was ze jarenlang actief als vrijwilligster. Als lid van het oecumenisch beraad is ze penningmeester van de drie kerken in Landsmeer. Zij nodigt ex-vluchtelingen elk jaar persoonlijk uit voor de maaltijd Eet en Ontmoet en verzorgt hier ook de financiën voor. Ze maakt de jaarroosters voor de koffiezetters en schenkers en helpt met de jaarlijkse schoonmaak.

Wat vooral naar voren komt is dat door de vele interesses en grote betrokkenheid op diverse gebieden zij een grote vraagbaak was en is voor vele andere vrijwilligers.

Zij brengt mensen samen en heeft een grote positieve invloed op de samenleving.

Zij zal er zelf nooit om vragen en het helemaal niet nodig vinden dat ze in het zonnetje gezet wordt; zij vindt het 'gewoon' leuk werk en het geeft haar voldoening om anderen te kunnen helpen.

Tot haar pensionering werkte Corrie bij de gemeente Landsmeer.

Henk Mulder is vele jaren vrijwilliger bij atletiekvereniging AC waterland (350 leden), onder meer als baancommissaris en coördinator van de onderhoudsploeg. Hij was administrateur en coordinator oud papier inzameling.

Hij is vrijwilliger bij natuurvriendenhuis Het Hunehuis te Havelte/Darp, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk.

Hij was medeorganisator van de vakantieweken voor vluchtelingenmoeders of -vaders en hun kinderen tot en met 12 jaar die nog onder begeleiding staan van VluchtelingenWerk Nederland. Als vrijwilliger bij de Belastingservice FNV te Amsterdam verzorgt Henk belastingaangiftes en bijbehorende nazorg voor leden.

Ook was hij buddy voor zijn dementerende vriend en zorgde hij voor zijn vrouw die lange tijd ziek was.

Ook Mulder was werkzaam bij de gemeente Landsmeer.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen