Weinig boetes geschreven voor corona-overtredingen

Hoorn

Handhavers in West-Friesland hebben in de afgelopen maanden relatief weinig boetes uitgeschreven voor corona-gerelateerde overtredingen. Dat blijkt uit cijfers van Nieuwsuur, die een enquête hield onder 355 gemeenten.

De gemeente Hoorn heeft tot op de dag van vandaag 46 boetes uitgeschreven door handhavers. Dat is beduidend meer dan de andere West-Friese gemeenten. „De eerste boete, na een periode van waarschuwen en gewenning, was op 9 april”, laat woordvoerder Marieke van Leeuwen weten. „De laatste bekeuring werd gegeven rond 10 mei, voor de verdere versoepelingen.”

De Hoornse boetes zijn niet uitgedeeld in de horeca. De meeste waren voor illegale samenkomsten en enkele prenten waren voor het schenden van de anderhalvemeterregel. „Een gesprek of waarschuwen is meestal voldoende. En in de regel zien we dan mensen zich gewoon goed aan de regels houden”, aldus Van Leeuwen.

Lees ook: Met z’n vijven aan terrastafel op Roode Steen in Hoorn, mag dat? Horecabaas vreest voor boete van vier mille

Enkhuizen onderaan

Opvallend genoeg is er in de gemeente Enkhuizen slechts één boete uitgeschreven. En dat terwijl deze gemeente zes boa’s telt. Ook in Drechterland waren de boetes op een hand te tellen. Daar haalden de twee boa’s samen driemaal hun bonnenboekje tevoorschijn.

Verder werden negen personen uit Stede Broec op de bon geslingerd.

Woordvoerder Doretha Teunissen, van de SED-gemeenten laat in een reactie weten: „In het algemeen houden de meeste mensen zich goed aan de maatregelen. In situaties waarin de maatregelen niet worden nageleefd, is een waarschuwing vaak genoeg. Pas na een waarschuwing gaat de boa over tot het uitschrijven van een boete.”

Zes Koggenlanders kregen een boete. „Tot aan de dag van vandaag kunnen we als gemeente stellen dat we blij zijn dat veel Koggenlanders zich zo goed aan de maatregelen houden. Dat doen ze niet alleen voor hun eigen gezondheid en veiligheid, maar ook voor die van hun naasten en andere mensen. Het is niet altijd makkelijk om de maatregelen te volgen, dat begrijpen we heel goed, maar alleen samen krijgen we corona onder controle. Daar blijven we samen met onze inwoners aan werken, ook nu er stapsgewijs versoepelingen en meer mogelijkheden zijn”, aldus woordvoerder Astrid Schoo.

Zeven Medemblikkers kregen een prent, evenals een zestal inwoners van de gemeente Opmeer.

Waterland

De meeste bekeuringen (per tienduizend inwoners) door boa’s zijn gegeven in de Noord-Hollandse gemeente Waterland. Drie boa’s gaven daar 325 boetes in drie maanden tijd. Als verklaring aan Nieuwsuur wordt gegeven dat er vooral veel motorrijders op de bon zijn geslingerd. Zij hielden zich niet aan verboden op gemotoriseerd verkeer dat gold voor een aantal wegen.

Politie

Naast boa’s heeft de politie ook inwoners bekeurd. Deze zijn niet meegerekend in de cijfers van Nieuwsuur. Om hoeveel boetes het in de regio gaat, kan de politiewoordvoerder niet zeggen. De cijfers zijn alleen op landelijk niveau verzameld.

Lees ook: Hebben boa’s in de Kop van Noord-Holland echt geen een coronaboete uitgedeeld? Nee, dat klopt niet helemaal

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen