Tuindersboekje over de geschiedenis van de Beverwijkse binnenduinrand. ’Dit land is er altijd geweest’

Truus Zonneveld, (vlnr) Cecilia van Weel, Jan Niesten, Annie Hulscher met dochter Maria Roozekrans.
© Foto Heleen Vink
Beverwijk

De plek waar donderdag de presentatie was van het boek ’Land vol leven’ illustreert de veranderlijkheid in de geschiedenis. Waar eerder de tuinders in de Beverwijkse binnenduinrand met ziel en zaligheid hun land bewerkten, waar ze hun groentes, fruit en bloemen met trots oogsten, is nu de nieuwe woonwijk Binnenduin aan het verrijzen.

Cecilia van Weel-Niesten, voormalig wethouder in Beverwijk en opgegroeid in dit gebied, plantte het zaadje van het idee om de geschiedenis van de binnenduinrand vast te leggen in een boekwerk zodat de nieuwe bewoners van dit gebied hiervan kennis zouden kunnen nemen.

De gemeente Beverwijk zette het in gang en verleende de opdracht voor uitwerking ervan aan de Beverwijkse tekstschrijver Truus Zonneveld. Dat leverde ’Land vol leven, over de tuinbouw in de Beverwijkse binnenduinrand’ op.

„Zeker zijn hier in de omgeving nog tuinderijen; in de Nollen, de Lunetten en aan de andere kant van de Creuztberglaan”, verzekert de schrijfster. Met veel plezier werkte ze aan het boek over dit gebied wat ook haar aan het hart ligt.

„Het gekke is dat - als zo’n boekje als dit klaar is - het eruit ziet alsof het er nooit anders uit had kunnen zien. Zo vanzelfsprekend, zo natuurlijk. Net als deze binnenduinrand waarover het boekje gaat”, opent ze enthousiast haar speech.

„Niet zo gek natuurlijk, want dit land is er altijd al geweest. Als je hier bent opgegroeid, lijkt het allemaal heel vanzelfsprekend. Maar pas als je erin duikt en je erin verdiept, krijg je besef van de bijzonderheid. En voor dat bijzondere moest en zou ik de woorden vinden”, legt ze verder uit.

Door onder andere haar gesprekken met de oud tuinders, de 94-jarige Jan Niesten, Annie Hulscher met dochter Maria Roozekrans en de tuinder Henk Duin en zijn vrouw Cockie, heeft ze die woorden kunnen vinden.

Ze vertelt: „Want deze binnenduinrand is namelijk waardevol, vanwege de lange geschiedenis en vanwege de mensen die het land hebben bewerkt. En het is belangrijk om dat te weten en te beseffen. Want, alleen als je weet hebt van de grond onder je voeten. Krijg je ook een band met het land. Dat weten tuinders als geen ander.”

Truus heeft veel tijd gestoken in het zoeken naar oude illustraties voor het boek die de kracht en energie van de voormalige tuinders recht doen. Met plezier vertelt ze dat ze onder meer een foto uit 1900 vond, van aspergekwekers in Wijk aan Zee.

Het eerste exemplaar wordt door wethouder Brigitte van den Berg uitgereikt aan Jan Niesten en zijn nicht Cecilia. „Mijn nog enige levende oom uit een gezin van dertien”, is Cecilia trots. Truus eindigt met de woorden, „Mensen komen en gaan, maar het land blijft. Laten we er daarom zuinig op zijn, op deze binnenduinrand en het land blijven koesteren.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen