OM: moordenaars Zaandammer Alex Gillis waren bezig met afwerken dodenlijst

Gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
© ANP, archief
ZAANDAM

Een vermeende liquidatiebende waaraan het Openbaar Ministerie drie moorden toerekent, zou in de periode tussen 2014 en 2016 bezig zijn geweest met het afwerken van een dodenlijst waarop nog minimaal vijf potentiële slachtoffers stonden.

Dit bleek donderdagochtend tijdens een inleidende zitting in de beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp tegen vier mannen die in de zaak terechtstaan.

De organisatie zou in wisselende samenstelling hebben geopereerd en verantwoordelijk zijn voor de moorden op Alex Gillis (30) in Zaandam, de geruchtmakende ‘vergismoord’ op de eveneens 30-jarige Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam en de liquidatie van Massod Amin Hosseini (26) in Osdorp.

Ook waren er volgens het OM zeer concrete plannen een neef van Gillis om te brengen. Justitie linkte de groep eerder al aan de in 2014 doodgeschoten crimineel Gwenette Martha.

Lees ook: Verdachte liquidatiezaak komt vrij vanwege angst om corona

Hoofdverdachten zijn de eerder dit jaar in Dubai aangehouden en uitgeleverde Khalid J. (35) en Amsterdammer Iliass K. (32). Ook de in februari in een Spaanse cel overleden Dennis M. (44) zou deel hebben uitgemaakt van het gezelschap.

De omgebrachte Hosseini zou als schutter aanvankelijk deel hebben uitgemaakt van de organisatie, maar in ongenade zijn gevallen na de vergismoord op Eggermont. Volgens het OM was het beoogde doelwit in werkelijkheid Omar L., inmiddels tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het geven van moordopdrachten.

Hij woonde bij Eggermont in de buurt en reed in eenzelfde type auto. De aanklager zei donderdag dat de naam van L. op de dodenlijst van de bende stond.

Mailservers

Justitie heeft in de zaak in totaal negen verdachten op de korrel. Het bewijs tegen hen is vooral afkomstig uit ontsleutelde PGP-berichten, afkomstig van de in 2016 in Canada in beslag genomen mailservers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom.

Op basis daarvan werden K. en medeverdachte Gökhan C. (32) in het voorjaar van 2018 aangehouden voor de moord op Gillis. Sindsdien is de zaak verder uitgedijd en de lijst met verdachten en verdenkingen langer geworden.

De verdediging vroeg de rechtbank donderdag tevergeefs de verdachten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak - naar verwachting in de eerste helft 2021 - vrij te laten. In september gaat het proces verder.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen