Mondkapjes op de Velserpont over Noordzeekanaal verplicht, nu écht, veiligheidsregio dicht juridisch gat

Velsen

Mondkapjes op de Velserpont zijn sinds 1 juli echt verplicht. Eerst was de verplichting niet verankerd in de noodverordening. Dat gat is nu gedicht door de Veiligheidsregio Kennemerland.

Daarmee komt een einde aan het juridische gesteggel rond de (niet medische) mondkapjes voor reizigers van 13 jaar en ouder. Er kunnen nu boetes uitgedeeld worden als reizigers geen mondkapje op hebben.

Aanvankelijk waren de mondkapjes niet af te dwingen omdat de Noordzeekanaalponten formeel niet vallen onder het openbaar vervoer. Daarom was het nodig om daarvoor een aparte bepaling op te nemen in de noodverordening. Dat is nu gebeurd door de verplichting ook te laten gelden voor ’overig bedrijfsmatig personenvervoer’: oftewel de veerpont over het Noordzeekanaal, zo is te lezen in de noodverordening.

Lees ook: Mondkapjes op de Noordzeekanaalponten op losse schroeven door juridische haken en ogen

Het GVB heeft geijverd voor die verplichting. Want zonder mondkapjes zouden er minder reizigers mee kunnen op de pont, zo waarschuwde het GVB.

Volgens de veiligheidsregio is het aan het GVB of reizigers geweigerd worden. Onlangs bleek al dat GVB-personeel reizigers zonder mondkapje apart zet op het veer. Een woordvoerster van het GVB zegt dat de boetes geen doel op zich zijn. ,,Het streven is niet om boetes op te leggen maar om te zorgen dat we er met zijn allen voor zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Dat is ook de verantwoordelijkheid van de reizigers.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen