Premium

Jan Rothuizen maakt voor Zaans Museum plattegrond van ’schizofreen’ Hembrugterrein

Jan Rothuizen maakte een plattegrond van het Hembrugterrein voor het Zaans Museum: ,,Op dit terrein komen veel werelden samen.’’
Zaandam

De bekende tekenaar Jan Rothuizen (1968) heeft voor het Zaans Museum een plattegrond van het Hembrugterrein gemaakt. Bij de uiterst gedetailleerde en informatieve tekening hoort een audiotour met verhalen van oud-werknemers van de voormalige wapenfabriek.

Rothuizen – bekend van onder andere de Zachte Atlassen – was enkele jaren geleden voor het eerst op het terrein om een tekening te maken van de vluchtelingenopvang. De kunstenaar is vooral gefascineerd door het schizofrene karakter ervan. „In de ruimte waar ooit wapens en munitie lagen opgeslagen, werden later vluchtelingen opgevangen en nu staan er zestienduizend vrouwen te springen op het festival van Linda de Mol. Zóveel verschillende werelden die elkaar nooit raken, komen hier samen. Het terrein is mooi en angstaanjagend tegelijk. Het is een tijdcapsule, je voelt dat het lang op slot is geweest. Nu gebeuren er veel dingen: kunstenaars hebben er een plek en er zijn veel evenementen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen