Bestuurbare robot blust brand Singelgarage. De LUF60 spuit water, ventileert en kan traplopen

De LUF60 in actie in Alkmaar.
Alkmaar

Een primeur voor Alkmaar. De eerste inzet van blus- en ventilatorrobot LUF60 in Noord-Holland Noord.

Het rode robotje op rupsbanden rijdt de Singelgarage in, waar de benedenverdieping volledig in zwarte rook gehuld is. Erachter staat een jonge brandweerman de robot te bedienen met een paneel alsof het een bestuurbaar autootje is.

Trots blijkt als de woordvoerder van de Veiligheidsregio de robot aanschouwt. „Hij heeft een gigantisch koelend vermogen”, zegt de woordvoerder.

Bij de brand is de benedenverdieping van de parkeergarage bijna niet te betreden voor brandweermannen. Soms komt er een handjevol zo zwart als roet uit de garage.

De garage is zo heet dat die eerst koel gemaakt moet worden. De rook moet weggeblazen worden voor het zicht en om de blusmogelijkheden te vergroten.

Om de veiligheid van de mensen te garanderen wordt ingezet op robots, met de LUF60 als uitblinker.

De LUF60 spuit een straal water. Tegelijk gaat de ventilator op de machine aan. Die creëert een soort ijzige nevel die verkoelt.

De LUF60 weegt meer dan 2000 kilo. Hij wordt aangedreven door een sterke dieselmotor en kan met zijn rupsbanden ’traplopen’. Hij werpt van 400 tot 3000 liter water per minuut op een afstand van zestig tot tachtig meter.

Inmiddels zijn er een stuk of 400 wereldwijd in gebruik, hij wordt vooral ingezet bij fabriekshallen, tunnels en parkeergarages.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen