Leerlingen Montessorischool leven zich uit in nieuwe fontein bij Grote Kerk in Hoorn: ’Dit is de kers op het Kerkplein’

Kinderen leven zich uit in de nieuwe fontein op het Kerkplein in Hoorn.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Leerlingen van de Montessorischool hebben woensdagochtend samen met wethouder Samir Bashara de nieuwe fontein op het Kerkplein in Hoorn aangezet. Ze mochten zich daarna helemaal uitleven tussen het spuitende water.

Het waterelement is speciaal voor het Kerkplein ontworpen. In de fontein zijn de drie kerken zichtbaar, die hier sinds de 14e eeuw hebben gestaan. De oudste kerk heeft een dicht watergordijn van verticale waterstralen. De 15e eeuwse kerk heeft een nevelscherm. De huidige kerk wordt uitgebeeld door spuitertjes op de verschillende hoekpunten van de kerk. En de kerktoren wordt met een hoogspuiter verbeeld. Via aparte knoppen in de bestrating, kunnen de verschillende sproeiers aangezet worden.

Kers op Kerkplein

„Water op het Kerkplein is een van de punten die bewoners, ondernemers en bezoekers al bij de eerste gesprekken over het nieuwe Kerkplein hebben aangedragen”, legt Bashara uit. „Met deze speciaal ontworpen waterpartij wordt ook de geschiedenis van het gebied tot leven gebracht. Het is de kers op het Kerkplein.”

Na de test van woensdagochtend worden de laatste instellingen aan de fontein gedaan. Vanaf eind juli is deze voor iedereen te gebruiken. De werkzaamheden op het Kerkplein en omgeving komen hiermee in de afrondende fase.

Lees ook: Archeologie West-Friesland maakt balans van opgravingen bij Grote Kerk Hoorn op: oude funderingsmuren, een poot van een 500 jaar oude altaarkandelaar en heel veel beenderen

Afronden

De bestratingswerkzaamheden op het Kerkplein zijn bijna klaar. Naar verwachting kan vanaf 18 juli het verkeer om de kerk heen rijden. Zodra de grootste verbouwingswerkzaamheden aan de Grote Kerk zijn afgerond, wordt het verhoogde plateau rondom de kerk en kerktoren met natuursteen bestraat. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar, als ook de nieuwe bomen worden geplant. In de Nieuwstraat zijn de bestratingswerkzaamheden nog in volle gang. De planning is dat deze werkzaamheden eind juli klaar zijn.

Voor het zuiveren van het water worden innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke technieken toepast. Zo wordt onder meer energie teruggewonnen uit het terugkomende water, is de led-verlichting energiezuinig en zorgt UV-licht voor het verbeteren van de waterkwaliteit.

Lees ook: Hoorn zet na bedreiging verkeersregelaars verzinkbare paaltjes in om verkeer op Kerkplein tegen te houden

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen