Premium

West-Fries spaart door coronacrisis nog meer. ’Mensen zijn voorzichtiger door onzekerheid’, zegt Rabobank-directie

Tulpen worden googst in een kas. Volgens de Rabobank leidt de coronacrisis niet tot een crisis bij de West-Friese tulpenbroeiers.
© Archieffoto ANP
Hoorn

Het spaartegoed van West-Friezen is de laatste maanden fors gestegen. Belangrijkste oorzaak is de coronacrisis waardoor aanzienlijk minder geld wordt uitgegeven. ,,Mensen zijn voorzichtiger vanwege de onzekerheid. De buffers worden groter’’, ziet directievoorzitter Ronald Bleeker van Rabobank West-Friesland.

De laatste drie maanden houden particulieren duidelijk de hand op de knip. Het gros heeft zijn baan gehouden en ontvangt nog steeds salaris en vakantiegeld. ,,Door corona is er in ons land dertien miljard aan spaargeld bijgekomen, meldt De Nederlandsche Bank. In West-Friesland is het spaartegoed van particulieren bij de Rabobank tussen mei vorig jaar en mei dit jaar gestegen met ruim 164 miljoen euro. Geld is tijdens de coronacrisis niet uitgegeven aan uitgaan, waardoor de horeca klappen heeft gekregen. Door het vele thuiswerken is minder kleding gekocht, waarvan de detailhandel last heeft. Ook is minder uitgegeven aan vakantie omdat dit niet kon of men hierover onzeker is. Doe-het-zelf-zaken en supermarkten zagen hun omzet wel stijgen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen