Een sportwedstrijd met publiek op de tribune: zondag gebeurt het eindelijk weer in het Alkmaarse drafcentrum, waar 325 toeschouwers mogen plaatsnemen

Ruud Pools boekte op 1 maart de 3000ste zege uit zijn carrière. Hier wint hij met Viking d’Orion.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

Het was even wachten op de nieuwe noodverordening, maar nu die bekend is, is meteen ook de kogel door de kerk. Komende zondag zal er voor het eerst sinds 1 maart weer gedraafd worden in de Alkmaar ZETurf Arena. Er is een programma van zeven koersen samengesteld. De eerste paarden zullen om 14 uur van start gaan.

Woensdagochtend namen de organisatoren van de koersen op het Ovaaltje meteen contact op met de verantwoordelijken van de gemeente Alkmaar. ,,Met de vraag: zien jullie nog problemen? Die zagen zij niet, dus gaan we gewoon koersen”, vertelt Robin Goudsblom namens SEDA, de organisatie die vorig jaar het drafcentrum nieuw leven inblies.

Al is het wel ’gewoon’ tussen aanhalingstekens, benadrukt Goudsblom. ,,Er zijn redelijk wat formaliteiten waaraan we moeten voldoen, maar we mogen blij zijn dat we überhaupt kunnen koersen.” Waar het Victoria Park in Wolvega vrijdag een herstart beleeft zonder publiek, zullen er zondag in Alkmaar wel toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Dat aantal staat nu vastgesteld op 325. ,,Dat is een aantal waar we op uitgekomen zijn nadat we alle plekken binnen en op de tribune hebben opgemeten met inachtneming van anderhalve meter. Zo is er bijvoorbeeld plek voor 80 mensen in het restaurant, voor 74 mensen in de totalisatorhal en voor 72 mensen op de buitentribune.” Aanmelden gaat via een speciaal reserveringsformulier. ,,Waarbij eigenaars en Club van 100-leden voorrang krijgen en ieder een vaste zitplaats krijgt toegewezen.”

Het buitenterrein is niet meegerekend met het oog op mogelijk slecht weer. Toeschouwers mogen echter wel naar een andere plek toe, zoals naar het terras (als de koers gaande is), een sanitaire voorziening of naar de horeca. ,,Maar daarbij hebben we ervoor gezorgd dat de verkeersstromen duidelijk zijn.”

Het bleek geen probleem te zijn om de deelnemersvelden van de koersen vol te krijgen. ,,En het is mooi om te zien dat we ook weer veel lokale trainers en rijders kunnen begroeten”, stelt Goudsblom na een blik op het programma.

In drie omlopen gaan zelfs meer dan tien paarden van start. Een echte uitschieter is er ook. Hoewel de zesde koers met zeven paarden kwantitatief het minst bezet is, komt daarin wel Durk M Boko aan de start. De tienjarige ruin, die eigendom is van Huug van Dijk, was de succesvolste draver in Nederland van het vorige jaar. Zo won hij onder meer voor de derde keer op rij de Gouden Zweep. Met Frans van der Blonk op de sulky zal hij onder meer moeten afrekenen met Fuggedaboutit (recentelijk succesvol in Duitsland), Fakir Oldeson en Viking d’Orion, die alle drie goed uit de voeten kunnen in Alkmaar.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen