Frans Dingerdis zit op een bankje, rookt een sigaar en kijkt naar de brand van de Alkmaarse Singelgarage. ’Ik zocht het vuur, maar ik kon alleen wat rook vinden’

Brandweermannen rusten even uit. De grote brand in de Singelgarage trok flink bekijks.
© Michel van Bergen
Alkmaar

De brand van de Singelgarage in Alkmaar trekt veel bekijks. Zij die gedupeerd zijn. „Ik heb hem gisteravond nog in de garage gezet”, zegt er één. „Ik dacht dan staat-ie goed tegen vandalisme.” En veel ’ramptoeristen’, de straten rondom zijn gevuld met toeschouwers.

Een van hen is Bergenaar Frans Dingerdis. Hij zit op een bankje en rookt een sigaar. Hij werpt een blik op de tientallen brandweermannen en -vrouwen en de massa aan apparatuur en wagens.

„Ik kom hier normaal om een rondje te fietsen. Nu kwam ik kijken voor de brand, maar de kans is groot dat ik anders ook op dit bankje had gezeten. Ik zocht het vuur, maar ik kon alleen wat rook vinden.”

Dingerdis is wat branden gewend. Als zevenjarige jongen maakte hij nog de de brand van Huize Westerlicht 1952 mee. „Toen stond de hele vleugel in de brand.”

„Voor de rust hoop ik dat het nu kortsluiting is. Van brandstichting krijg ik zo’n ongemakkelijk gevoel.”

Zelf heeft hij geen auto, maar hij is wel gefascineerd door de parkeergarage. „Het is een imposante constructie, zo onder water.” De parkeergarage loopt onder de singel door. „Als die constructie beschadigd is, dan is het echt een ramp.”

Die constructie zet een ander omwonend koppel aan het denken. Hun auto staat niet in de parkeergarage, maar wel in een parkeergarage. „Misschien wel aanleiding om te kijken hoe je het met elektrische auto’s moet aanpakken in een garage.”

Ook Hans Kuiper is er niet helemaal gerust op. Hij woont op het Oranjehof bij de Alkmaarder Hout. „Ik heb ook een ondergrondse parkeergarage. Die is pas goedgekeurd, maar er is niets uit te sluiten.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen