Brand in Alkmaarse Singelgarage doet sterk denken aan verwoestende brand in de Haarlemse Appelaar van 10 jaar geleden

Brand bij De Appelaar in 2010.
© Archieffoto Michel van Bergen
© Archieffoto Michel van Bergen
1/3
HAARLEM/ALKMAAR

Een grote brand op verdieping -2 van de Singelgarage in Alkmaar, woensdagochtend. De massaal uitgerukte brandweer kon lange tijd slechts machteloos toekijken. Hevige rookontwikkeling en hitte maakten het hen onmogelijk om de garage te betreden. Ondertussen gingen de auto’s op die verdieping in vlammen op. Het tafereel zal veel Haarlemmers doen terugdenken aan de brand in De Appelaar van bijna tien jaar geleden.

Ook toen kreeg de brandweer niet meteen de kans het vuur op de onderste verdieping, ook -2, van de ondergrondse parkeergarage te blussen. De brand brak even na achten in de avond van 26 oktober uit en kon pas diep in de nacht onder controle worden gebracht. Het gevolg was enorme schade aan de parkeergarage zelf, de tientallen auto’s die daar die beruchte avond stonden en de aangrenzende panden zoals de Philharmonie. Die schade liep in de miljoenen.

Lees ook: Blusrobots ingezet bij grote brand Singelgarage in Alkmaar. Brandweer kan niet naar min-twee waar het te heet is. Auto’s op die verdieping afgeschreven

Volgens critici was de schade aanzienlijk minder geweest als De Appelaar voorzien was geweest van sprinklerinstallaties, die een brand in een vroeg stadium detecteren en indien mogelijk blussen. Het betekende het begin van een lange discussie over de brandveiligheid van Haarlemse parkeergarages.

Verwoeste auto’s in De Appelaar in 2010.
© Archieffoto Ko van Leeuwen

Brandveiligheid

Als een reactie op de brand in De Appelaar stelde ook de gemeente Alkmaar een onderzoek in naar de brandveiligheid van particuliere parkeergarages in de binnenstad. Uit dat onderzoek bleek dat de veiligheid van gebruikers van de Alkmaarse garages gewaarborgd is.

,,We hebben geen signalen dat het in de parkeergarages in Noord-Holland Noord niet veilig zou zijn’’, zei brandweercommandant Steven van de Looij destijds. ,,Ook de brand in Haarlem vormt geen reden tot ongerustheid. Daarbij zijn immers geen slachtoffers gevallen. Onze primaire zorg is dat mensen veilig naar buiten kunnen komen als er brand uitbreekt.’’ Over de waarde van sprinklerinstallaties zei hij: ,,De brand in Haarlem was redelijk ontwikkeld. Het is de vraag of je die met een sprinklerinstallatie kunt doven.’’

Bij de brand in de Alkmaarse Singelgarage vielen woensdagochtend ook geen gewonden. Maar gezien het verloop van de brand zal de discussie over de brandveiligheid van parkeergarages voorlopig nog niet beslecht zijn.

Lees ook: Brandende elektrische auto’s diep in een ondergrondse parkeergarage: de nachtmerrie van de brandweer wordt werkelijkheid in Alkmaar

Uit ons archief (Haarlems Dagblad 28-10-2010, door Carlo Nijveen):

De hitte is moordend. Pikdonker is het. In de dikke, grijszwarte rook kunnen zij geen hand voor ogen zien, de brandweerlieden die zijn afgedaald naar de buik van parkeergarage de Appelaar.

De binnenstad van Haarlem, dinsdagavond kort na achten. Het geluid van stationair draaiende motoren van brandweervoertuigen vermengt zich met het onophoudelijke gejank van het alarm in de Appelaar. Niet via de hoofdingang, maar door trappenhuizen proberen blussers van het korps Kennemerland de tweede, diepst gelegen parkeerlaag van de garage te bereiken. Daar, op enkele tientallen meters onder het Frans Hals-hotel aan de Damstraat, is de autobrand uitgebroken.

Maar even rap als ze zijn gekomen, moeten de brandweerlieden zich terugtrekken. Er is geen doorkomen aan. Door de brand loopt de temperatuur in de parkeergarage heel snel op. Uiteindelijk stijgt het kwik tot tussen de acht- en twaalfhonderd graden celsius. In de Appelaar is sprake van een inferno.

Pas uren later, ver na middernacht, kan de dienstdoende hoofdofficier van de brandweer Jur van Lieshout de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders een beschrijving geven van de verwoesting in de parkeergarage geven. In de tussentijd heeft de brandweer het vuur in de Appelaar slechts kunnen bestrijden met beweegbare, met camera’s uitgeruste waterkanonnen.

Een slagveld. Zo omschrijft Van Lieshout de situatie op laag 2 de parkeergarage tijdens een woensdagochtend op touw gezette persconferentie in het Haarlemse stadhuis. In de Appelaar zijn zeker ruim twintig auto’s verwoest of zwaar beschadigd. Uren voor de drukbezochte persconferentie, tijdens een onderonsje met burgemeester Schneiders, zegt Van Lieshout dat zijn mannen onder de grond een onwerkelijke situatie hebben aangetroffen. De hitte is zó groot dat kiezels in de dragende betonnen palen van de Appelaar ‘als granaten uiteen zijn gespat’.

De 53-jarige Rob Polman kan zich waarschiijnlijk gelukkig prijzen. Okay, hij kan de Appelaar nog lang niet in. Maar de auto van de Ikea-werknemer staat op laag 1. En zal de brand waarschijnlijk zonder al te veel beschadigingen doorstaan.

Polman, afkomstig uit Duiven, blijkt voor werkoverleg naar Haarlem gekomen. Voor hij woensdag collega’s van het Ikea-filiaal in de Waarderpolder bezoekt, was het de bedoeling in het Frans Hals-hotel aan de Damstraat te overnachten. Maar het professionele uitstapje is een tikkie anders verlopen. Polman is een van de pakweg honderd Frans Hals-hotelgasten die vanwege de brand noodgedwongen naar elders moesten vertrekken.

De Ikea-man heeft een slaapplek gevonden in Joops Hotel aan de Lange Veerstraat. ,,Ik ben niet echt geschrokken’‘, zegt Polman als hij zich woensdagochtend weer bij de receptie van het Frans Hals heeft gemeld. ,,Ik zat dinsdagavond met een collega in een restaurant hier in de buurt te eten, toen we wat rook zagen. Eerst moesten we nog een beetje lachen, maar een tijdje later bleek dus dat het toch wel behoorlijk serieus was.‘’

Bij de hoofdingang van de Appelaar heeft Martin van Duijn van het stadsreinigingsbedrijf Spaarnelanden woensdagochtend rond half negen heel andere dingen aan het hoofd. Met een aantal helpers moet hij maar liefst achthonderd kuub vervuild bluswater uit de Appelaar zien te krijgen. Tankwagens

,,We kunnen dat op twee manieren doen. Als het via het riool rechtstreeks naar de zuiveringsinstallatie kan, zijn we redelijk snel klaar. Maar als we in plaats daarvan het vervuilde water met tankwagens moeten afvoeren, gaat het wel even duren. Die wagens kunnen namelijk maar relatief weinig water vervoeren.‘’

Van de hoofdingang van de parkeergarage is inmiddels vrijwel niets meer te zien. Het zicht op de ‘mond’ van de Appelaar wordt belemmerd door hekken met zwart plastic zeil. De brand is bedwongen. Maar het zal nog enige tijd duren, voor ook maar iemand zich op laag 2 van de parkeergarage kan begeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen