Kinderen tekenen voor ’Het Kinderkeuzeboek’ van Irene van der Laan uit Velserbroek

Irene van der Laan met ’Het Kinderkeuzeboek’ temidden van de kinderen die eraan meewerkten.
© foto Heleen Vink
Velserbroek

De feestelijk versierde tuin van schrijfster Irene van der Laan in Velserbroek stroomt woensdagmiddag vol met een veertiental verwachtingsvolle kinderen.

Een grote doos, ingepakt met paars cadeaupapier én een strik, wacht op het spannende moment om samen met haar door hen te worden uitgepakt. Even later is het zover. Uit de geopende doos houdt Irene trots het eerste exemplaar van het door haar geschreven en door de kinderen geïllustreerde nieuwe kinderboek ‘Het Kinderkeuzeboek’ omhoog. Vervolgens reikt de enthousiaste schrijfster, vergezeld van een persoonlijk dankwoordje, ieder kind een eigen exemplaar aan.

Verhaaltjes

Irene had net haar vaste baan opgezegd toen de stilte van de coronacrisis onverwachts aanbrak. Dat bracht de creatieve ruimte om de manier waarop ze vroeger zelfverzonnen verhaaltjes aan haar drie kinderen vertelde, dat nu in de vorm van een kinderboek te doen. Het bijzondere van de verhaaltjes was dat haar kinderen het onderwerp, de hoofdpersoon en de locatie bedachten en zij ter plekke daaromheen een avontuur verzon. Dat wilde ze ook andere kinderen bieden, maar dan in een boek. Hét boek waarvoor kinderen zelf de hoofdpersoon, een dier en een locatie kiezen. Vervolgens kreeg zij het idee om kinderen die toch vanwege corona thuis waren, mee te laten tekenen aan Het Kinderkeuzeboek.

De 6-jarige Liv Keijsper uit Uitgeest bladert genietend door het net gekregen boek. Ze is een van de achttien kinderen van wie tekeningen de achttien verhalen van Irene illustreren. Haar moeder legt uit dat via Facebook de oproep van Irene voorbijkwam. In de oproep vroeg ze kinderen die wilden tekenen voor haar boek. Liv, die tekenen leerde van haar oma, wilde graag meedoen. Via de mail kwamen vervolgens achttien dagen lang de verhaaltjes een voor een per mail bij de tekenaartjes binnen. Ze waren vrij bij het tekenen, net waartoe het verhaal hen inspireerde. De schrijfster was blij verrast toen de eerste tekeningen daadwerkelijk binnenkwamen.

Trekjes

Stef is trots op het werk van zijn moeder. Hij is een van de hoofdpersonen in het boek. „Ik herken trekjes van hem in de verhaaltjes, bepaalde opmerkingen en zijn zucht naar avontuur. Een olifant in het boek is naar mij vernoemt”, lacht zijn zus Tamara.

Als Irene de flinke taart aansnijdt, geïllustreerd met de cover van het boek, een tekening van de 10-jarige Ruben, is ze even geëmotioneerd. Na hard werken is haar droom uitgekomen.

Ze hoopt op een vervolg van het boek. „Als dat lukt, vraag ik de kinderen om naast het tekenen, ook met z’n allen de verhaaltjes te vertellen.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen