Nieuw onderzoek treft geen chroom 6 aan in Harsco-slakken op terrein Tata Steel. Eerste onderzoek blijft nog steeds onder de pet

Velsen-Noord

Bij een nieuw onderzoek in opdracht van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft analysebureau SGS geen giftig chroom 6 aangetroffen in de slakken van Harsco, op het terrein van Tata Steel.

Eerder was dat wel het geval toen een ander bureau monsters nam. SGS heeft van dezelfde materiaalstromen monsters van enkele kilo’s genomen, die meegenomen naar een laboratorium in Duitsland en ze daar laten analyseren. De laboranten troffen geen chroom 6 aan, tenminste geen hoeveelheden boven de detectiedrempel.

Bij een eerder onderzoek door onderzoeksbureau Sweco, in opdracht van Tata Steel, werd wel chroom 6 aangetroffen. Tata hield het op een meetfout. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft vervolgens het RIVM gevraagd om te beoordelen of de meting door Sweco volgens de regels was uitgevoerd. Dat was volgens het RIVM zo.

Ook meldde het RIVM dat er, in tegenstelling tot de mening van Tata, heel goed chroom 6 zich kan vormen in bergen slak, vooral aan de buitenkant.

De Omgevingsdienst liet vervolgens een verspreidingsonderzoek doen, om te bepalen hoeveel giftig materiaal eventueel naar omliggende wijken zouden kunnen waaien. Hierbij werd uitgegaan van stilliggend slak. Het oordeel was dat dit verwaarloosbare hoeveelheden waren.

Het eerste rapport van Sweco, waarin de vondst van chroom 6 werd gemeld, is nog steeds niet door de Omgevingsdienst geopenbaard, hoewel dit rapport ’bijlage 2’ zou moeten zijn van het nieuwe SGS-rapport. Die bijlage ontbreekt echter.

Deze krant heeft bij de dienst een wob-verzoek ingediend om het rapport in te mogen zien. De dienst heeft aangekondigd dat het nog meerdere weken zal duren voordat er wordt beslist over openbaarmaking.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen