Team oefent op harten van varkens uit slachthuis die weer aan het kloppen worden gebracht

Annemarie de Jong

In de OK heerst, vlak voor de eerste hartritmestoornisbehandeling in een MRI-scanner, een gezonde spanning. ,,Het is net als bij de lancering van een raket, we doorlopen continu de stappen en checklists”, zegt cardioloog Marco Götte van Amsterdam UMC.

Theo Tromp (60) uit IJmuiden is als eerste behandeld aan hartritmestoornis in de speciale MRI-scanner. Het multidisciplinaire team oefende de revolutionaire operatie in januari op levende varkens in Amerika. ,,Het varkenshart lijkt een beetje op dat van een mens.” In de toekomst zijn nog complexere hartritmestoornissen aan de beurt. ,,Denk daarnaast aan het vervangen van hartkleppen en het nemen van hartbiopten.”

Lees ook: Theo Tromp was eerste patiënt

Götte en collega Cor Allaart gaan met hun team varkensharten uit het slachthuis als oefenmateriaal gebruiken. ,,Het varkenshart brengen we opnieuw aan het kloppen door het aan te sluiten op een systeem dat het eigen afgetapte bloed rondpompt.”

Geen proefdieren

Het opgewarmde hart krijgt een schokje, zoals bij een reanimatie. Door er een pacemaker op aan te sluiten, tikt het ook ritmisch, zo’n vier tot zes uur lang. ,,Het losse hart gaat op een stellage kloppend de scanner in. Een chique manier, want je gebruikt geen proefdieren om technieken te perfectioneren.”

Iedereen heeft wel eens een ’overslag’, maar zestig procent van de zestigplussers heeft of krijgt last van hartritmestoornissen. Bij elke hartslag trekt het hart zich samen door een elektrische prikkel. Bij ritmestoornissen is er iets mis met die prikkel. De hartslag gaat te snel, te langzaam of is onregelmatig. Er bestaan veel soorten ritmestoornissen.

Gejaagd

,,Patiënten hebben een gejaagd en ongemakkelijk gevoel. Soms zijn ze ook kortademig. De meesten zijn veroordeeld tot medicijnen die zorgen dat het hart niet zo chaotisch samentrekt. Bloedverdunners voorkomen dat er klonters ontstaan waardoor je een herseninfarct kunt oplopen.”

Bij een ’ablatie’ beschadigt de arts het hartweefsel waar elektrische prikkels het ritme verstoren. De littekens die ontstaan, blokkeren de doorgeleiding van elektrische prikkels. ,,Zo genees je de hartritmestoornis. Dankzij de MRI-techniek kunnen we nu de verandering in samenstelling van het weefsel zichtbaar maken. We zien precies waar we die littekens maken en of het genoeg is. Bij röntgenstraling moesten patiënten vaak terugkomen.”

Wereldwijd aandacht

,,Met de MRI maakten we plaatjes, maar die plaatjes zijn nu ineens onderdeel van een zeer geavanceerde behandeling. Het is hoogstaande innovatie en trekt wereldwijd de aandacht.”

Götte raakt niet uitgepraat. ,,Dit voelt totaal niet als werk. Je wilt echt de zorg voor deze categorie patiënten verbeteren.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen