NK wielrennen op de weg gaat door; Ramon Sinkeldam uit Assendelft krijgt zo in augustus zijn kans op revanche

Ramon Sinkeldam (links) was woest na de NK-sprint in 2019. Rechts grijpt Fabio Jakobsen de zege.
© Archieffoto ANP/Koen van Weel
Arnhem

Fabio Jakobsen krijgt in augustus de kans om zijn Nederlandse titel op de weg te verdedigen. Wielerbond KNWU maakte dinsdag bekend dat het NK wielrennen op de weg doorgaat dit jaar, op 21, 22 en 23 augustus. Ramon Sinkeldam uit Assendelft zal daar uit zijn op revanche.

Lees ook: Wielrenner Ramon Sinkeldam uit Assendelft hield zich met grapjes overeind in quarantaine [video]

Want Sinkeldam heeft slechte herinneringen aan de editie van 2019. Naast hem week Danny van Poppel volledig van zijn lijn af, waardoor de Zaankanter bijna de hekken in werd geduwd.

En de kampioen van 2017 was ’not amused’, zo bleek al uit de middelvinger die hij opstak en ook in zijn commentaar na afloop: ,,Ik ben nog nooit zo boos geweest. Van Poppel gooide gewoon de deur dicht. Ik ga niet zeggen dat ik had gewonnen, want Fabio reed een geweldige sprint. Ik ben kwaad omdat ik geen kans heb gekregen. Dat Van Poppel werd teruggezet is terecht, maar ik koop helemaal niks voor de zevende plaats waar ik nu eindigde.”

De Nederlandse kampioenschappen waren in eerste instantie dit jaar afgelast door de coronacrisis. Vanwege de overvolle kalender in het najaar leek het er niet op dat er nog om de roodwitblauwe trui kon worden gestreden. De KNWU en organisator Courage Events zijn er dankzij de versoepeling van de coronaregels alsnog in geslaagd een weekend te vinden.

Op 21, 22 en 23 augustus komen de beloften bij de mannen en de eliterenners bij de mannen en vrouwen in actie op de VAM-Berg. Nabij het Drentse Wijster ligt een parcours van 7,3 kilometer waar, zo meldt de wielerbond, kan worden voldaan aan alle per 1 juli geldende regels. De internationale bond UCI had dit weekeinde al aanbevolen voor de nationale kampioenschappen, maar probleem was dat het organiseren van evenementen tot 1 september verboden was.

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU is blij. „Dit is voor veel renners een evenement om naar uit te kijken. Het was goed uit te leggen geweest als het dit jaar niet kon, gezien de maatschappelijke belangen die voorrang genoten. Maar nu sportevenementen weer zijn toegestaan, kijken we uit naar een voor ons belangrijk wedstrijdmoment.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen