Jour sans Tour: Óscar Pereiro, de man die de Tour cadeau kreeg en na zijn carrière profvoetballer werd

Overgangsetappes kunnen dodelijk saai zijn, helemaal als de verkeerde renners ontsnapt zijn. Maar in 2006 zette de overgangsetappe van Béziers naar Montélimar het leven van een bescheiden Spanjaard op zijn kop. Óscar Pereiro kreeg in de Drôme de Tour cadeau.

Cadeau? Hij was aan het einde van de ronde toch gewoon de snelste?

Nou, Pereiro kreeg in de krankzinnige Tour van 2006 de gele trui pas nadat de winnaar Floyd Landis een paar dagen na afloop was gepakt op het gebruik van doping. Maar hij had zijn grootste zege nooit behaald als hij in de rit naar Montélimar, de stad die vandaag ook zou worden aangedaan, geen halfuur voorsprong had gekregen.

Een half uur; dat is geen cadeau, dat staat gelijk aan het winnen van de Staatsloterij.

Het komt inderdaad weinig voor dat een ontsnapping zoveel ruimte krijgt. De Tour van 2006 werd een dag voor de Grand Depart in Stuttgart onthoofd. Lance Armstrong was in 2005 gestopt en de namen van de grote favorieten Ivan Basso, Jan Ullrich en Francisco Mancebo doken op in een Spaans dopingonderzoek, waardoor ze niet mochten starten. De ploegen van Astana (Aleksandr Vinokoerov) en Comunidad Valenciana mochten zelfs helemaal niet meer meedoen. Daardoor ontbrak de complete top vijf van 2005.

Maar Pereiro werd als ongevaarlijk gezien?

De Spanjaard, in 2004 en 2005 tiende in het eindklassement van de Tour, had voor de dertiende etappe naar Montélimar al bijna een halfuur achterstand op geletruidrager Landis. In de hoofdstad van de nougat mocht de Duitser Jens Voigt de etappe winnen, maar Pereiro pakte de gele trui. Daarna ontstond er een prachtig gevecht om de eindzege. Landis reed de Spanjaard op Alpe d’Huez weer uit het geel, om vervolgens naar La Toussuire-Les Sybelles compleet in te storten, waardoor Pereiro weer leider was. De dag erop won Landis, met de hulp van een dopingcocktail, solo in Morzine en na de tijdrit had hij het geel terug, tot zijn plas positief bleek te zijn.

Hield Pereiro nog wat over aan zijn Tourzege?

„Ja, hij werd profvoetballer. De buitenspeler tekende nadat hij was gestopt als wielrenner in 2010 een contract bij Coruxo, dat uitkomt in de secunda division B, het derde niveau in Spanje. Pereiro speelde twee wedstrijden. Daarna werd hij rallycoureur en voetbalanalist op de Spaanse tv.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen