Conciërge Westfries Museum laat historische gevelrij op zijn rug tatoeëren: ’Nu mis ik alleen nog de Oosterpoort’

Bens echtgenote Monique vraagt of het meeviel.© Foto aangeleverd

Eric Molenaar
Hoorn

Van Ben Olijve (60), de conciërge van het Westfries Museum, was al bekend dat hij niet op een tattoo meer of minder kijkt. Van hem is de uitspraak: ’Je bent pas een échte Horinees als je de stad op je lijf hebt’. Wat dat betreft is hij weer een stuk opgeschoten: op zijn rug is een complete gevelrij aangebracht.

Eerder verscheen de Hoofdtoren op zijn rechter arm en het wapen van Hoorn met zittende eenhoorn op zijn rechter bovenbeen. De gevel van het Westfries Museum had hij wel gewild, met een stukje poort erbij, maar die zou dan op zijn rug moeten, omdat anders te veel detail verloren gaat. Dat vond hij iets te ver gaan. ,,Er zijn grenzen’’, zei hij in februari.

Maar niets is veranderlijker dan een mens, want ruim twee weken geleden zag hij in het museum een kunstig geknipt gevelrijtje, met vanaf links het Westfries Museum mét poort, de Koepelkerk, de Statenpoort, de Hoofdtoren, het VOC Pakhuis en de Waag.

Hij dacht er niet lang over na. Die moesten op zijn rug komen. ,,Ik was al van plan meer gebouwen van Hoorn op mijn lijf te zetten. Dat vind ik gewoon apart. Ietsie uitvergroten en het paste precies. Kijk, het geultje bij mijn ruggengraat gaat zó het oude stadhuis in.’’

Saskia Rigthart maakt de waag af.© Foto aangeleverd

Saskia Righart van Gelder van Tattoostudio Enkhuizen plaatste ook deze creatie.

Ze waren er vijf uur zoet mee. ,,Ik was bekaf’’, zegt Ben. ,,Maar het is toch geweldig dit? Alleen de Hoofdtoren heb ik nu twee keer. En ik mis de Oosterpoort nog.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen