Bewegend Verleden: de stratenmakers van de Alkmaarse wijk Rochdale, begin jaren ’20 [video]

Zittend op een speciaal stratenmakerskrukje, met onderaan een bol pootje, leggen de heren gestaag kilometers klinkers. Tegen de muur staan hun fietsen met daaroverheen hun jasjes.

Jesse van Dijl
ALKMAAR

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de stratenmakers van de Alkmaarse wijk Rochdale.

Al wandelend en fietsend maken we er dagelijks gebruik van: verharde wegen zoals trottoirs en klinkerpaden. Ooit zijn al die tegels en stenen neergelegd om ons het ongemak van modderige of stoffige overlast te besparen. Ook om het dagelijks leven in de publieke ruimtes makkelijker en veiliger te maken.

Maar hoe komen die tegels en stenen daar eigenlijk terecht? Het zijn de stratenmakers die we hier eigenlijk heel erg dankbaar voor moeten zijn. Het is een bijzonder zwaar beroep.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lachend kijkt één van de stratenmakers in de lens van de camera, de ander concentreert zich meer op het werk. Een oud hondje ligt heel rustig tegen de muur te genieten van de zon.

Eind jaren twintig van de vorige eeuw is tijdens de bouw van de Alkmaarse wijk Rochdale een mooie film gemaakt door cineast Van der List, die tevens als architect de wijk ontwierp.

Alle werkzaamheden van de bouw komen in deze film prachtig in beeld. Waaronder natuurlijk ook het stratenmaken. Het is maar een kort fragment, maar toont precies wat het werk inhoudt. Het tikken van de hamer op de klinkers is met wat inleving bijna echt te horen op deze zonnige dag in de K. van het Veerstraat ter hoogte van nummer 108. En zo ziet de straat er vandaag de dag uit.

Kijk hier voor eerder afleveringen over Rochdale in Bewegend Verleden:

Bewegend Verleden: Kinderen van Alkmaar, circa 1920

Bewegend Verleden: De dakdekkers van Rochdale in Alkmaar

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.