Ontsnapte ’Nieuw-Vennepse’ wallaby krijgt nieuw baasje die twee keer zijn mini-kangoeroe kwijt was: ’Hij maakte zich plat en kroop onder het hek door’

De stichting AAP vangt wel vaker ontsnapte wallaby’s op.
© Stichting AAP/Petra Timmers
Nieuw-Vennep/Epe

De ontsnapte wallaby die in mei voor veel tumult zorgde in een Nieuw-Vennepse woonwijk, krijgt volgende week een nieuw baasje. Ard Westerink uit Epe wil de kleine kangoeroe wel hebben. ,,Ik heb er al eentje, maar er kan er best een bij. Wij hebben de ruimte.’’ Westerink is eigenaar van De Koperen Ezel, een kinderboerderij annex speelparadijs.

Westerink kan zelf ook over ontsnappingen meepraten. Vorig jaar nam een van zijn wallaby’s - hij had er toen meer - tot twee keer toe de benen. De eerste keer was het dier binnen een uur weer terecht. De tweede keer kon de wallaby twee dagen later worden gevangen.

De ondernemer was er aanvankelijk van overtuigd dat de kleine kangoeroe over de twee meter hoge omheining was gesprongen. Maar wat bleek? ,,Hij was eronderdoor gegaan. Wallaby’s kunnen zich heel plat maken’’, aldus Westerink die inmiddels maatregelen heeft genomen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Onlangs werd in een week tijd bijna 2500 euro ingezameld voor de kinderboerderij op de Veluwe die vanwege corona zeven weken lang geen bezoekers mocht ontvangen en niet in aanmerking kwam voor staatssteun. Sinds 1 juni is De Koperen Ezel beperkt open. Hoewel het bedrijf het nog steeds zwaar heeft, is een nieuwe wallaby er van harte welkom. ,,Of je er nou een hebt of twee’’, zegt Westerink. ,,Dat maakt weinig uit. Anders blijft zo’n diertje maar in de opvang zitten. Niet dat-ie het daar nou zo slecht heeft, maar hij heeft er niet zoveel ruimte als hier.’’ Wel is het volgens hem spannend of de wallaby’s het met elkaar kunnen vinden.

Microchip

De ’Nieuw-Vennepse’ wallaby zit nu nog in de opvang bij de stichting AAP in Almere. Daar hebben verzorgers hem - het is een mannetje - de naam Yamba gegeven. Van de eigenaar ontbreekt ieder spoor. ,,We hebben geen microchip kunnen vinden onder de huid dus we hebben geen eigenaar kunnen achterhalen’’, aldus Peter de Haan van Stichting AAP. ,,Ook heeft zich niemand bij ons gemeld om het dier te claimen.’’

Meer nieuws uit Haarlem