Gesprek bonden en directie Tata Steel loopt op niets uit, stakingen worden hervat, gesprekken gaan donderdag verder

IJmuiden

De vakbonden hebben dinsdag na urenlange vergaderingen met zowel de Nederlandse als de Europese directie van Tata Steel geen overeenstemming bereikt. De stakingen gaan door.

Dat meldt FNV Metaal na afloop van de vergadering, die gisteren meerdere keren werd geschorst. De uitkomst is teleurstellend, vindt bestuurder Roel Berghuis. ,,Het was een teleurstellend en moeizaam gesprek. De Europese directie zegt nog langer nodig te hebben om op onze eisen te reageren. Donderdag praten we verder, maar de stakingsacties gaan gewoon door.’’

Lees ook: Vakbonden leggen blikfabriek Tata Steel hele nacht plat

Ook donderdag zullen er met de directie nog geen zaken worden gedaan, verwacht Berghuis. ,,Het is nog maar een verkennend gesprek.” Dat is dan al het derde gesprek dat onder deze noemer valt.

FNV legde eind mei bij de Nederlandse directie een eisenpakket neer. De bond wil onder andere afspraken maken over werkzekerheid, dus geen duizend banen schrappen, voorts een robuust strategisch plan, het stoppen van de integratie van de IJmuidense fabriek met Tata Steel UK en over het niet afgeven van winsten aan Tata Steel UK. ,,Dat we daar vandaag weer geen reactie op hebben gekregen is zeer verontrustend en biedt geen enkele basis om tot een onderhandelingsakkoord te komen’’, aldus Berghuis.

Nieuwe acties

Direct na afloop van de ontmoeting met de directie hebben de bonden met het actiecomité besproken wanneer welke ploeg of afdeling het werk neer gaat leggen. De stakingen gaan nu hun vierde week in.

Personeel van Tata Steel kreeg dinsdag nog een tegenvaller te verwerken. Vanwege de slechte financiële prestaties van Tata Steel IJmuiden zit een winstuitkering er dit jaar niet in, meldde de Nederlandse directie. Sommige medewerkers vinden het raar dat Tata Steel in India gelijktijdig wel dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Maar de regeling in IJmuiden is helder: als er niets verdiend wordt, is er ook geen winstuitkering. Het is een regeling die in de jaren negentig in plaats kwam van een cao-loonsverhoging. In sommige jaren heeft het personeel er een flinke bonus aan gehad van soms meer dan een maandsalaris.

Het moederconcern van Tata Steel in India heeft deze week zijn jaarcijfers bekendgemaakt. Het staalconcern leed een verlies van 11 miljoen euro. De omzet zakte met ruim twintig procent tot eind maart, het einde van het boekjaar. Het verlies wordt geweten aan de moeizame staalmarkt en de coronacrisis.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen