Geschiedenis Heemskerk op z’n kop door vondst tweede kasteel

Heemskerk

De geschiedenisboekjes over Heemskerk kunnen worden herschreven. De gemeente heeft in de dertiende eeuw het grootste en meest moderne kastelencomplex van Nederland geherbergd.

Tijdens bodemonderzoek in het hobbelige weiland bij de Hoflaan is naast de restanten van Oud Haerlem (1250) een onbekend kasteel ontdekt, vermoedelijk de voorburcht van het complex. Een voorburcht is een soort voorversterking waar de ambachtslieden woonden en de stallen zich bevonden. Het gebouw is ongeveer 45 bij 45 meter groot en ligt zo’n twee meter in de grond.

Lees ook: Archeologen zijn verrukt over de vondst van nóg een kasteel in de bodem bij Oud Haerlem in Heemskerk. ’We dachten dat alles al was opgegraven’

De voor Nederland unieke vondst is dinsdag wereldkundig gemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van bodemscans. Bij een vervolgonderzoek wordt het resterende deel van het weiland onderzocht. Het vermoeden is dat zich ook daar in de grond restanten van een verdedigingswerk bevinden. Nancy de Jong-Lambregts van onderzoeksbureau Saricon: ,,Ik ben benieuwd welke bijzondere vondsten we nog meer gaan aantreffen.”

Meer nieuws uit IJmond