Kamerlid Van Helvert trekt zich terug uit lijsttrekkersstrijd CDA

Den Haag

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert trekt zich terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij heeft een brief geschreven aan zijn "CDA-vrienden", waarin hij aangeeft "dat de verkiezing tussen de andere kandidaten zal gaan".

Dit ondanks de steunbetuigingen die hij naar zijn zeggen "uit vele regio's en van vele leden en niet-leden" heeft ontvangen. De kandidatuur van Van Helvert kwam als verrassing. Uit de eerste peilingen blijkt dat hij op relatief weinig steun kan rekenen. Vicepremier Hugo de Jonge, Kamerlid Pieter Omtzigt en staatssecretaris Mona Keijzer zijn nog wel in de running om de partij naar de volgende verkiezingen te leiden.

Van Helvert werd, samen met de andere drie mede-kandidaten, vrijdag nog voorgedragen door het bestuur. Het Kamerlid geniet grote populariteit in Limburg en wil regio en randstad met elkaar verbinden, beloofde hij tijdens zijn eerste pitch op het partijbureau. Hij gaf toen al aan "tussen de groten" te staan, gezien de landelijke bekendheid van zijn concurrenten.

Positieve instelling

"Ik zal mij in blijven zetten als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer, waarbij mijn christendemocratische idealen leidend blijven", zegt Van Helvert. Hij wenst de andere kandidaten succes. "Zoals gezegd: Hugo, Mona en Pieter zijn alle drie hele sterke CDA-politici."

CDA-voorzitter Rutger Ploum heeft begrip voor de keuze van Van Helvert. "Ik heb hem bedankt voor zijn positieve opstelling", schrijft Ploum op Twitter.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.