’Concurrerende’ scholen Hoorn en Purmerend slaan handen ineen met bestuurlijke samenwerking: ’Zonder zijn we te kwetsbaar’ [video]

Peter Reenalda (Purmerendse ScholenGroep), Agnita Mur (Atlas College) en Hans Nijdeken (Tabor College) leggen in een gezamenlijke video uit hoe zij de bestuurlijke samenwerking voor zich zien.
© Videostill
Hoorn

De Hoornse scholengemeenschappen Tabor College en Atlas College en de Purmerendse ScholenGroep slaan de handen ineen met een bestuurlijke samenwerking. Dat is hard nodig in een tijd en regio met krimpende leerlingaantallen en steeds complexer onderwijs. „Zonder die samenwerking is de kwetsbaarheid van scholen te groot”, zegt bestuursvoorzitter Hans Nijdeken van het Tabor College.

Door middel van intensieve samenwerking willen de scholen de leerlingen een breed, dekkend en kwalitatief hoog onderwijsaanbod voorschotelen, met een zo volledig mogelijk keuzepalet aan schooltypes, onderwijsvormen en maatwerk. Ook verwachten zij kwaliteitsimpulsen op organisatorisch gebied en uitwisseling van expertise.

De komende maanden worden medewerkers op alle scholen gevraagd om tijdens verkenningsbijeenkomsten mee te denken over effectieve samenwerking en versterking van de organisaties. Dit moet in het eerste kwartaal van 2021 resulteren in een duidelijke gezamenlijke toekomstvisie.

Patronen doorbreken

„Willen wij in staat zijn om in de toekomst goed voorgezet onderwijs te kunnen blijven realiseren, dan is samenwerking belangrijk”, zegt bestuursvoorzitter Agnita Mur van het Atlas College. „Deze verkenning helpt ons jarenlange patronen, waarin wij soms concurreerden, te doorbreken en beter en anders te gaan werken. Iedereen is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren en het verheugt ons dat we dit proces samen in kunnen gaan.”

Daar sluit haar collega Peter Reenalda van de Purmerendse ScholenGroep zich volledig bij aan. „Samen willen we een krachtige en toekomstgerichte organisatie zijn. Door de intensieve samenwerking kunnen we nu en in de toekomst een rijke en betekenisvolle leeromgeving bieden voor onze leerlingen.”

1 plus 1 meer dan 2

Hans Nijdeken (Tabor College): „De uitdagingen die ons in de komende jaren te wachten staan en de steeds groter wordende verantwoordelijkheid die het onderwijs krijgt, kunnen het beste in goede samenwerking met anderen opgepakt worden. Samenwerkend wordt 1 plus 1 aanzienlijk meer dan 2.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen