Voor een vrijkomende woning in de gemeente Schagen komen er gemiddeld 206 reacties binnen. Dat betekent 205 teleurstellingen. De ’wooncoalitie’ wil daar verandering in brengen

De eerste module van nieuwe sociale huurappartementen aan het Regioplein in Schagen werden begin mei geplaatst. Maar er is veel meer nodig om de gemiddeld 206 kandidaten per huis aan woonruimte te kunnen helpen.
© Archieffoto Wooncompagnie
Schagen

Voor iedere vrijkomende woning in de gemeente Schagen komen er gemiddeld 206 reacties binnen. Daarom vormen de gemeente Schagen, de Huurderskoepel (de samenwerkende huurdersorganisaties - SHO) en Wooncompagnie nu een ’wooncoalitie’ die zich sterk maakt om meer woningen beschikbaar te maken voor spoed en reguliere woningzoekenden in de gemeente Schagen.

,,Bij iedere woning die vrijkomt zijn er gemiddeld dus ook 205 woningzoekenden die te horen krijgen dat zij wederom moeten wachten, en dat doen zij soms al meer dan vijf jaar lang. De enorme vraag naar betaalbare huurwoningen wordt ook met deze getallen pijnlijk bloot gelegd’, legt Jelle Beemsterboer uit, wethouder ruimtelijke ordening bij de gemeente Schagen.

Out of the box

De wacht- en zoektijden blijven nog steeds oplopen. De gemiddelde inschrijfduur is maar liefst met acht procent toegenomen in een jaar tijd. Voorzitter Henk van Gameren van de Huurderskoepel meent dat het hoog tijd wordt dat er naar alternatieven wordt gekeken. ,,We moeten echt ’out of the box’ gaan denken, want op de traditionele manier gaan we dit probleem niet oplossen.’’

De gemeente Schagen is al hard op weg om buiten de gebaande paden te denken. De gemeenteraad van Schagen heeft het college gevraagd om te onderzoeken waar kleinere en flexibele woonvormen kunnen worden gerealiseerd.

Corporatiehotel

De werkgroep is voortvarend te werk gegaan en heeft vier locaties geselecteerd die in aanmerking kunnen komen. Het betreft de locatie rond de Oude School in Sint Maartensbrug, nieuwbouwlocaties in Tuitjenhorn en Oudesluis en een corporatiehotel in de gemeente Schagen.

Het corporatiehotel in de gemeente Schagen zou structureel moeten voorzien in een tijdelijke woning voor spoedzoekenden. Wooncompagnie heeft al aangegeven haar verantwoordelijk te willen nemen.

Stefan van Schaik, directeur-bestuurder Wooncompagnie: ,,Het doel van het corporatiehotel is om de spoedzoekende in staat te stellen vanuit een stabiele en veilige woonomgeving te zoeken naar een eigen woonruimte. Dit corporatiehotel is maar een onderdeel in de keten, want daarna moet die doorstoom wel kunnen plaatsvinden. Indien men hierna een sociale huurwoning nodigt heeft is daar weer de te lange wachtlijst.’’

Daklozenopvang

Op dit moment zijn er 315.000 gezinnen in Nederland zonder een thuis. Woningzoekenden die noodgedwongen moeten intrekken bij vrienden, ouders of terechtkomen in de daklozenopvang. „Dit moet veranderen’’, aldus Van Gameren. ,,Artikel 22 van de Nederlandse Grondwet beschrijft het klip en klaar: bevordering van voldoende woongelegenheid is van zorg der overheid.’’

Verhuurderheffing

De Schagense ’wooncoalitie’ onderstreept ook hoe noodzakelijk het is dat de verhuurderheffing weer in sociale woningbouw geïnvesteerd wordt. Alleen dit al levert direct een verdubbeling op aan investeringen in nieuwbouw.

,,En als het verbod uit 2012, om bouwen in een weiland of aan de rand van een dorp of stad, ook nog kan worden versoepeld, maken we past echt meters om wooncrisis aan te pakken’’, berijdt Beemsterboer zijn stokpaardje nog maar weer eens, gedreven als hij is om zijn gemeente goed achter te laten.

Zoals bekend weet hij zich immers kandidaat voor de Tweede Kamerlijst van het CDA na bijna vijftien jaar gemeentepolitiek. ,,Maar tot het voorjaar 2021 blijf ik wethouder in Schagen en zet ik mij met al mijn gedrevenheid in voor dit belangrijke vraagstuk.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.