Zorgboerderij in Holysloot zoekt hulp voor nachtvlinderonderzoek

De gamma-uil is een veelvoorkomende nachtvlinder.
© Foto Dik Vonk
Purmerend

Voor een biologische zorgboerderij in Holysloot is de agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken op zoek naar een vrijwilliger, die wil helpen met een nachtvlinderonderzoek.

Dit is onderdeel van het zogenaamde Bimag project, dat staat voor Boeren Insecten Monitoring Agrarische Gebieden.

Afhankelijk van het weer en de temperatuur, monitor je een keer per week of een keer per twee weken, ’s ochtends rond acht uur. Kennis van nachtvlinders is niet noodzakelijk. Dat komt vanzelf, tijdens het onderzoek.

Wie wil helpen om de biodiversiteit in het agrarische gebied in kaart te brengen en van april tot oktober en wanneer vroeg opstaan geen probleem is, kan zich aanmelden bij Tanja Verbij, door een mailtje te sturen naar: t.verbij@waterlandendijken.nl of of door 06-25517727 te bellen.

Naast de monitoring van nachtvlinders wordt er nog een dagvlinderroute gelopen, en ook daarvoor is Water, Land en Dijken op zoek naar vrijwilligers. Deze route wordt wekelijks of tweewekelijks gelopen, op het bedrijf. Enige kennis van dagvlinders is in dit geval wel nodig.

Dit jaar doen zeven boeren van Water, Land en Dijken mee met het monitoren van vlinders op hun bedrijf. Vijf boeren monitoren nachtvlinders en bij drie van hen is ook een dagvlinderroute uitgezet. Daarnaast monitoren twee boeren alleen de dagvlinders. Landelijk doen vijftig boeren mee. Het is de bedoeling dat meerdere jaren gemeten gaat worden.

Meer nieuws uit Waterland