Voor de derde keer in tien dagen spoelt er een bruinvis aan op het strand in de Noordkop. Meest recente ’strander’ op Texel is overleden

© Foto Mirian Gerritsen-Luijkx
De Koog

Op het strand van Texel is maandagochtend een dode bruinvis aangetroffen. Het dier werd gevonden op het strand nabij Paal 20 in De Koog.

Zondagmiddag werd op het strand van Huisduinen door een surfer een levende bruinvis gevonden. Pogingen van de surfer om het dier weer terug naar zee te helpen boden geen soelaas. De bruinvis kwam telkens terug.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Er spoelen de laatste tijd vaker bruinvissen aan. In veel gevallen gaat het om kalfjes, die nog moederafhankelijk waren.

Op 19 juni werd op het strand van Petten een bruinvis aangetroffen. De vindster hielp de bruinvis terug in zee, de zandbanken over.

De teller van het aantal gestrande bruinvissen dit jaar stond eind mei alweer op 415, aldus Stichting de Noordzee. Vorig jaar spoelden er in totaal 820 dode bruinvissen aan, maar in de jaren ervoor was dit ongeveer de helft. Hoe het kan dat er in de afgelopen anderhalf jaar zoveel meer bruinvissen aanspoelen, wordt onderzocht door verschillende wetenschappers. Harde wind op zee kan er voor zorgen dat er meer bruinvissen aanspoelen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.