Jour sans Tour: Bollenkoning Steven Rooks verrast in klimtijdrit naar Orcières-Merlette

Kees van Dalsem

Tijdrijden was niet Steven Rooks zijn specialiteit. Klimmen kon de Noord-Hollander echter als de beste. Toch was het verrassend dat de bollenkoning in 1989 de klimtijdrit naar Orcières-Merlette won.

Sterker nog, hij verloor de Tour dat jaar al in de eerste tijdrit.

Rooks zag erg tegen de etappe van 74 kilometer op, in die tijd waren zulke monstertijdritten normaal. ,,Ik was geen ster in vlakke tijdritten’’, zei hij tegen Mart Smeets voor het boek ’Het laatste geel’ over de Tour van 89. ,,Tot zo’n 50 kilometer ging het nog, maar daarna brak er iets in me. Die laatste 20 kilometer kwam ik niet goed door, dat wist ik uit ervaring. En dat was die dag weer zo.’’ Rooks verloor uiteindelijk 7.17 minuten, tijd die je niet zomaar terugkrijgt.

Terwijl hij was gestart als kopman van PDM, nadat hij in 1988 als tweede was geëindigd en als eerste Nederlander de bolletjestrui had gewonnen.

De coureur was een absolute ster, was de beste sportman van 1988, terwijl Oranje dat jaar Europees kampioen was geworden. In zijn woonplaats Warmenhuizen werd een café in ’bollenkleur’ - wit met rode stippen - geschilderd, wat de kroeg heden ten dagen nog steeds op de gevel heeft. Rooks was Neerlands hoop voor 1989.

Maar het werd een teleurstellende Tour voor de Nederlanders.

De teleurstelling is misschien juist wel de reden dat hij de klimtijdrit naar Orcières-Merlette toch won, hij kon vrijuit rijden. Ploeggenoten Rooks en Theunisse waren in een overgangsetappe van de Pyreneeën naar de Alpen hard ten val gekomen, er moest zelfs een speciale ’kraker’ ingevlogen worden om het lichaam van Rooks weer recht te zetten. Weer in het boek van Smeets: ,,Ik denk dat ik door die tegenslag van die val wel extra gemotiveerd was.’’ Hij was veel sneller dan Indurain, Delgado en LeMond. Geletruidrager Fignon verloor zelfs 1.44 minuten.

De klimtijdrit was de laatste grote zege van Rooks, in de Tour is hij nooit meer dicht bij een etappe of de eindzege gekomen.

Toch mocht Rooks op het podium komen in Parijs. Hij was winnaar van de lapjestrui, een combinatieklassement voor de beste allrounder. Cadeautje van Fignon, die als drager van het geel niet in het lelijke tricot geïnteresseerd was. En vervolgens in de laatste tijdrit de gele trui verloor aan LeMond. Rooks is overigens de laatste winnaar. In 1988 pakte bij de ’bollen’ en het combiklassement, in 1990 was de lapjestrui alweer afgeschaft.

Kees van Dalsem

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen