Amsterdam houdt antiracismecampagne en onderzoekt straatnamen

AMSTERDAM

De gemeente Amsterdam begint in juli met een antidiscriminatie- en antiracismecampagne. De campagne wordt zichtbaar op grote schermen in de stad, via social media en ambassadeurs. De stad wil inwoners aansporen in te grijpen als zij getuige zijn van racisme of discriminatie.

Ook inventariseert de gemeente de vernoemingen van straten, pleinen, bruggen en de standbeelden in de stad met een link naar het koloniale verleden, en onderzoekt ze daarnaast wat slachtoffers van racisme, antisemitisme, moslimdiscriminatie en discriminatie van lhbt-personen meemaken.

"Er is geen ruimte voor racisme en discriminatie in Amsterdam", zegt wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit). "Met deze campagne maken we een statement: we zijn met z’n allen verantwoordelijk. Dus: zie of hoor je iets wat echt niet kan? Kom op voor elkaar: zeg iets, grijp in! Wees geen zwijgende omstander. Daarmee doe je het slachtoffer alleen maar meer pijn."

In Amsterdam kwam afgelopen maand een groot aantal mensen samen om te demonstreren tegen racistisch (politie)geweld. De stad is onlangs een paar keer opgeschrikt door geweld tegen een homostel en bekladdingen van een Joods restaurant.

De campagne was al eerder aangekondigd, maar werd vanwege corona uitgesteld. "Inmiddels start het openbare leven weer op en zijn racisme en discriminatie onderwerp van gesprek in de stad. Daarom is besloten de campagne zo spoedig mogelijk te lanceren", aldus de gemeente. Het college zet al langer in op antidiscriminatie, onder meer met mystery-guestonderzoeken in het uitgaansleven, op de woningmarkt en bij stages in het bedrijfsleven.

Lees ook: Moederdag-guerillagroep paste ’foute’ straatnamen in Leiden stiekem aan: Reitzstraat nu naar feministe vernoemd

Lees ook: Ook Alkmaar eert dubieuze slavendrijvers. Een daarvan at een slavin op. ’Met de ogen van nu waren sommigen goed fout’, zegt historicus Harry de Raad

Lees ook: Lezers reageren massaal op oproep over ’foute’ naambordjes: ’Handen af van onze Haarlemse straatnamen’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen