Proef met bodycams voor boa’s in Haarlemmermeer

Handhaver met bodycam in Rotterdam.

Handhaver met bodycam in Rotterdam.© Archieffoto

Judy Nihof
Haarlemmermeer

Haarlemmermeer gaat vanaf 1 juli een proef doen met bodycams voor boa’s. Een bodycam is een draagbare camera die aan de uitrusting van de handhaver wordt bevestigd. De gemeente Haarlemmermeer schaft tien exemplaren aan om uit te vinden of handhavers minder gevaar lopen met het apparaat bij zich. De proef duurt hooguit vier maanden.

De gemeente wil voor 1 november de knoop doorhakken: stoppen met de bodycams, ofwel de proef verlengen of alle handhavers voorzien van een bodycams.

Boa’s hebben in toenemende mate te maken met agressief en intimiderend gedrag. Volgens Haarlemmermeer leert de ervaring met bodycams in Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad dat de apparaten het veiligheidsgevoel bij handhavers kunnen vergroten.

Haarlemmermeer wil boa’s ook voorzien van een gummiknuppel en eventueel pepperspray, maar hierover gaat de minister van justitie en veiligheid en niet de gemeente. De tien bodycams kosten de gemeente 10.000 euro.

Mishandeling

Onlangs voerden boa's overal in het land actie om verdedigingsmiddelen tot hun beschikking te krijgen. De mishandeling van handhavers in IJmuiden op Hemelvaartsdag was daar de aanleiding voor. In Haarlem protesteerden zo'n vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren op 26 mei op de Grote Markt.

In Haarlem zijn boa's momenteel uitgerust met een steekwerend vest en handboeien. Ook hebben ze een 'noodknop' om de politie te alarmeren. Na de zomer wordt aan de standaarduitrusting een bodycam toegevoegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen