Fietsers mogen niet meer naar strand Castricum: drukte neemt snel toe [video]

Castricum aan Zee vorig jaar vanuit de lucht.
© archieffoto hans van weel
Castricum

Het strand van Castricum is donderdagmiddag afgesloten voor fietsers. Dat heeft de Castricumse burgemeester Toon Mans besloten. Opvallend: auto’s worden nog wel toegelaten.

Woensdag werd het strand afgesloten voor auto’s en fietsers. Het parkeerterrein bij het strandplateau was toen compleet vol. Donderdagmiddag is daar nog ruimte.

Maar bij de fietsenstalling is de afstand van anderhalve meter niet meer te handhaven, aldus Mans. ,,Wie met de fiets komt kan die neerzetten bij Johanna’s Hof aan het begin van de Zeeweg. Daarvandaan is het strand ver lopen. Je kunt ook door de duinen een stil strand opzoeken. Dat kan nog wel. Maar bij het strandplateau word je teruggestuurd.’’

Buiten coronatijd gebeurt het ook dat de Zeeweg dicht moet omdat het parkeerterrein (1700 plaatsen) vol is. Fietsers zijn nog nooit geweerd.

Vrij

Opvallend is de enorme drukte buiten de vakantietijd.

„Dat is geen uitzondering”, reageert strandtenthouder Vincent Meurs. „Scholieren hebben al vrij, of ze hebben in elk geval heel veel vrij. Het was een echt hete stranddag. Dan gebeurt dit. Ja, straks komen er toeristen bij. Daar staat tegenover dat veel Nederlanders op vakantie gaan. Ik verwacht geen moeilijkheden.”

Ook de Castricumse burgemeester Toon Mans maakt zich niet al te druk. „Dit gebeurt een paar keer per jaar. Probleem is wel het grote aantal fietsen. Daar moeten we over nadenken, hoe we dat kunnen oplossen. Het is voor zover ik kan nagaan de eerste keer dat we fietsers hebben moeten tegenhouden.”

Meer nieuws uit Kennemerland