Blinde man die belagers met een mes aanviel krijgt mildere straf. ’Ze hebben nog geluk dat ik ze niet heb doodgestoken’

Jeannine Verhagen
Wormerveer

De 42-jarige M.K. uit Huizen krijgt van het gerechtshof in Amsterdam een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Dat is gelijk aan de eis van de aanklager bij het hof. De blinde en verstandelijk beperkte K. werd in april 2013 door drie jongemannen lastig gevallen op het station van Zaandam. Hij pakte toen een mes, waarmee hij een van de drie in zijn onderarm stak.

De man raakte zwaar gewond, want hij kan nog steeds niet zijn onderarm goed gebruiken. Dat zal zo blijven. Het Hof vindt niet dat er sprake was van noodweer, omdat K. steeds zei dat hij boos werd op de mannen die hem lastig hadden gevallen en dat hij de indruk had dat ze een foto van hem wilden maken. Op zichzelf was er wel sprake van een wederrechtelijke aanranding, vindt het Hof. Maar er was geen sprake van verdediging, waardoor noodweer op zou gaan, omdat de Huizenaar naar eigen zeggen uit boosheid had gehandeld. „Ze hebben nog geluk gehad dat ik ze niet dood heb gestoken”, verklaarde hij bijvoorbeeld.

De rechtbank Noord-Holland veroordeelde K. eerder tot 80 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Daartegen ging hij in hoger beroep en toen kreeg hij een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Dat vonnis van het Hof moest over van de Hoge Raad, omdat het Hof toen onvoldoende had gemotiveerd waarom er wel of niet sprake zou zijn geweest van noodweer. Dat is nu dus wel gebeurd. Advocaat Mark Jan Bouwman had om ontslag van alle rechtsvervolging verzocht, want hij vond noodweer wel bewezen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.