Winkelen in het centrum van Hilversum? Eerst even op de app kijken hoe druk het overal is

In de tweede week van mei was het, ondanks de coronacrisis, al weer aarddig druk in de Kerkstraat.© Archieffoto Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Wie wil gaan shoppen in het Hilversumse centrum kan binnenkort via een app zien hoe druk het daar is. De gemeente plaatst volgende week, voor de duur van de coronacrisis, vijftien meetpunten in het winkelgebied.

Nu de coronamaatregelen steeds meer worden versoepeld neemt het gebruik van de openbare ruimte toe. Mensen willen er weer op uit en ondernemers snakken ernaar om hun zaken weer op te starten. Om grote drukte in het centrum te voorkomen, met bijbehorende gezondheidsrisico’s, wil de gemeente de drukte in het centrum meten gedurende de coronacrisis. Op meerdere plekken in het centrum worden wifi- of bluetoothsignalen van telefoons en andere mobiele apparaten van passanten geteld. De drukte is vervolgens via een digitaal dashboard - vergelijkbaar met een hittekaart - voor iedereen te zien.

Ondernemers

Bewoners, bedrijven, organisaties en bezoekers vragen volgens de gemeente om een gezonde, veilige buitenruimte. ’Door de drukte te controleren worden de gezondheidsrisico's teruggebracht en wordt er een veilig gevoel gecreëerd voor de bezoekers van het centrum. Tevens worden zo de lokale ondernemers ondersteund.’ Via een dashboard zijn alle druktecijfers zichtbaar. Inwoners kunnen zo zelf beslissen waar ze op dat moment heen kunnen, ondernemers hebben beter inzicht in de drukte en kunnen eventuele acties ondernemen.

Een achterhaald beeld van de Kerkstraat, medio maart.© Archieffoto Studio Kastemans

Veilige zomer

,,Het wordt steeds mooier weer en zoals het er nu naar uitziet gaan we ook op vakantie in onze eigen stad”, licht D66-wethouder Gerard Kuipers toe. ,,Dat betekent dat het op bepaalde tijden en plekken drukker kan worden en we willen geen tweede golf aan besmettingen. We moeten inwoners iets bieden waardoor ze weten waar het op dat moment veilig is om heen te gaan. Op deze manier kunnen we met z’n allen een mooie en veilige zomer tegemoet zien.”

Strategisch

Er is gekozen voor strategische locaties in het centrum om de meetpunten te plaatsen die registreren hoeveel personen er in een bepaalde tijd aanwezig zijn. De 15 meetpunten worden geplaatst op onder andere het Marktplein en de Groest, in de Biersteeg, de Herenstraat en de Kerkstraat tot aan de Kerkbrink. Het meten zal gedurende de coronacrisis zijn en zal periodiek worden geëvalueerd.

Het bedrijf waarmee de gemeente een overeenkomst hebben is Kolesys. Zij gebruiken software van het bedrijf Purple.

Amsterdam

Hilversum heeft gekeken naar het voorbeeld van Amsterdam, dat de drukte meet met diverse technieken onder de noemer ’crowd management’. De hoofdstad heeft daar al jaren ervaring mee, onder meer tijdens Sail en Koningsdag. Sinds 24 april hangen in het kader van de coronacrisis sensoren bij de vijf ingangen van het Vondelpark en op de Albert Cuypmarkt. Verder heeft Amsterdam telcamera’s op de Wallen en bij het centraal station, en wifi-sensoren en een 3d-sensor op de Nieuwmarkt.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen