Alkmaars burgemeester Bruinooge over corona: ’Het mag allemaal, maar gemeenten moeten nu zelf beoordelen of het ook allemaal veilig kan’

Alkmaar

Voor de laatste keer een gesprek op afstand, over de heg van zijn voortuin heen, met de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge over corona in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De vervroegde vrijheid plaatst de gemeenten wel voor een opgave, zegt Bruinooge.

,,Zij zullen bijvoorbeeld nu moeten gaan kijken of evenementen en andere activiteiten wel genoeg rekening houden met de anderhalve meter.” Kleinere activiteiten zullen niet zo veel problemen geven, zo verwacht Bruinooge. Maar juist de grote vergen veel overleg.

Dat is bijvoorbeeld met de grote kermissen van Hoorn en Alkmaar het geval. Volgens de burgemeester heeft Alkmaar donderdag meteen een aanvraag gekregen. ,,We gaan daarover in goed overleg, maar we staan er positief tegenover.”

Met de internationaal bekende Kaasmarkt van Alkmaar ligt het minder simpel. ,,Daar staat iedereen hutje mutje. Dus hoe zorg je daar dat mensen afstand houden.” Als de organisatoren van de markt tenminste allemaal nog wel willen dit seizoen. Volgens Bruinooge gingen er ook stemmen op om er dit jaar maar helemaal van af te zien.

,,Zelfde met het betaald voetbal. Het kan, maar hoe organiseer je het.”

Dat niet alles nog als vroeger is, bleek donderdag voor de tweede keer in een paar dagen in Castricum. Daar moest opnieuw het strand worden afgesloten. Bruinooge: ,,Dat is een coronamaatregel, dus dat is het pakkie-an van de voorzitter van de Veiligheidsregio. Het is een goed voorbeeld van hoe het zal gaan. Burgemeester Mans van Castricum stelde voor om het strand te sluiten, ik heb ’prima’ terugge-appt en het vervolgens bij de Veiligheidsregio ingebracht.”

Nul

Bruinooge is er blij mee dat er in deze Veiligheidsregio al weken nul doden zijn gemeld. ,,En toch zijn we ons aan het voorbereiden op een tweede golf. Dat gebeurt landelijk, maar ook hier, in samenspraak met uiteraard de ziekenhuizen, maar ook met de verpleeg- en verzorghuizen. We willen er voor zorgen dat bij zo’n tweede golf wél de gewone zorg ook doorgang kan vinden.”

Ondertussen is de Veiligheidsregio ook aan het afschalen, zegt Bruinooge. Allerlei overleggen gaan op de spaarbrander. Als het nodig is, is alles zo weer in stelling gebracht.

En ook deze rubriek stopt dus voorlopig.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen