IJsbaan Hoorn voor het eerst hele zomer open: kunstrijders komen vanuit Friesland, Groningen en Drenthe

2019: de Blue Mountain Cougars laat de jeugd kennismaken met ijshockey op De Westfries. Ook deze zomer is BMC op het ijs te vinden.

2019: de Blue Mountain Cougars laat de jeugd kennismaken met ijshockey op De Westfries. Ook deze zomer is BMC op het ijs te vinden.© Foto Marcel Rob

Eric Molenaar
Hoorn

IJsbaan De Westfries is vanaf 1 juli voor het eerst de hele zomer open, althans, de 30 bij 60 meter grote ijshockeybaan.

Normaal gaat de ijsbaan eind juni juist dicht. Maar volgens manager Jakko Jan Leeuwangh bleek er veel vraag te zijn, ’omdat veel mensen niet op vakantie kunnen’. Op de vraag onder verenigingen wie ijs zou willen huren kwamen zoveel positieve reacties dat exploitant Optisport de begroting rondkreeg en de ijsbaan dus per 1 juli opengaat.

Volgens Leeuwangh is er veel belangstelling onder kunstrijders en ijshockeyers om in Hoorn te trainen. Er zijn zelfs verenigingen die vanuit Friesland, Groningen en Drenthe hier komen trainen, ook omdat ijsbaan Thialf in Heerenveen in de zomer is gereserveerd voor topsporters.

IJshockeyvereniging Blue Mountain Cougars uit Hoorn heeft in De Westfries op de maandagavond geclaimd: twee seniorengroepen en een jeugdgroep hebben elk een uur. Jeroen Klappe, bestuurslid, trainer én speler vertelt dat de interesse onder de circa 65 leden heel groot is. ,,We zijn half maart op stel en sprong gestopt. Nu kunnen we weer lekker ijshockeyen. Hartstikke leuk!’’

Ook voorzitter Paul van Vliet van Kunstschaatsvereniging Hoorn (KVH) verheugt zich op de herstart, zeker voor de wedstrijdrijders. ,,Veel mensen weten niet dat we het hele jaar door schaatsen. In andere jaren moesten we altijd uitwijken naar andere ijsbanen, naar Alkmaar of zelfs Leeuwarden of Heerenveen.’’

Samen met een vereniging uit Amsterdam heeft KVH op drie dagen de ijsbaan afgehuurd voor blokken van anderhalf tot drie uur. Leden van de vereniging - circa honderd, onder wie vijftien tot twintig wedstrijdrijders - hebben hun conditie tot nu toe bijgehouden door op een voetbalveld te dansen en andere oefeningen te doen.

Voor ongebonden schaatsers komt er ook een mogelijkheid om zich in De Westfries een middag uit te leven. Wanneer dat is wordt later bekendgemaakt.

De ijshockeybaan is in elk geval tot 13 september in gebruik. Dan gaat hij tijdelijk dicht zodat de 400-meterbaan kan worden geprepareerd. Op 26 september is de ijsbaan weer open.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen