FNV Metaal stelt stakingen uit voor eerste gesprek met directie Tata Steel

IJmuiden

FNV Metaal stelt de stakingsacties bij Tata Steel uit. Vrijdag is een eerste verkennend gesprek met de directie van het staalbedrijf. De staking die woensdagochtend is begonnen, gaat wel gewoon door.

FNV Metaal meldt: „De stakingen bij Tata Steel in IJmuiden zijn uitgesteld tot vrijdag 26 juni 13.00 uur. FNV Metaal gebruikt die tijd om met de directie van het staalbedrijf te kijken of onderhandelen zin heeft.

Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal: ’Door de druk van de stakingen heeft de directie gezegd dat alles bespreekbaar is. Als dat klopt, gaan we onderhandelen, zo niet, gaan we vrijdag weer staken.’

De stakingen die woensdag zijn begonnen, gaan gewoon verder. Dit is de derde week dat er stakingen zijn bij Tata Steel IJmuiden. In die periode werd het werk door meer dan twintig ploegen en afdelingen neergelegd.

Belangrijkste zorgen die de medewerkers hebben gaan over baanbehoud en ze zijn bang dat IJmuiden samen moet gaan met Tata Steel UK.

’Tata Steel in IJmuiden draait winst. Die wordt alleen niet of nauwelijks in de toekomst van IJmuiden geïnvesteerd, omdat een groot deel van de winst naar het verliesgevende Tata Steel in Groot-Brittannië gaat’, aldus Berghuis.

FNV legde eerder al een eisenpakket op tafel van de directie. Daarin staat onder andere dat er geen gedwongen ontslagen komen, geen banen geschrapt worden en geen werk wordt uitbesteed.

Ook over de toekomst heeft de bond een aantal eisen: zo mogen geen onderdelen van Tata Steel Nederland worden verkocht, moet IJmuiden binnen Tata Steel zelfstandig blijven en er moet geïnvesteerd worden in de aanpak van de problemen rond CO2 en milieu.’’

De staking die deze woensdag nog loopt, is van de Hoogoven Technische Dienst. Door deze staking zal de geplande jaarlijkse revisie van de warmbandwalserij flink uit de planning lopen, verwacht FNV Metaal.

Het eerst werd er gestaakt bij de ertsvoorbereiding, waardoor alle belangrijke fabrieken verstoken bleven van grondstoffen. De voorlaatste staking begon dinsdag en eindigde ’s nachts, bij de technische dienst van de kooksfabrieken.

Lees ook: Onderhoudsploegen in staking bij Tata Steel, gelijktijdig zware stank in Wijk aan Zee

Lees ook: Steun de acties van Tata-personeel: hang alles vol met spandoeken. Bam!

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen