Golfbreker van 26 kilometer kan weer decennia mee: minister Cora van Nieuwenhuizen sluit bijzonder versterkingsproject Houtribdijk af

De ondiepe ’eilandjes’ langs de zandstrook bij de Houtribdijk zuiveren het water
© foto Rijkswaterstaat
1/2
Enkhuizen

„Zeven keer een volle Kuip, tien miljoen kuub zand aan bescherming én andere extra’s als nieuw natuurgebied en recreatie.”

Zo omschreef minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat maandagmiddag het veelbesproken project versterking van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Voor de onthulling van een bord op een stukje ’onofficieel’ strand bij Trintelhaven en Checkpoint Charlie, onder zeer fraaie weersomstandigheden, liet de minister het debat in de Tweede Kamer graag even voor wat het was.

Haar bewondering voor ’het jongere, minder bekende zusje van de Afsluitdijk’, stak ze niet onder stoelen of banken. En ook voor het project, waarmee dankzij een innovatietechniek van het opspuiten van zand uit het Markermeer zelf, weer een stukje Nederland is beschermd tegen hoog water. Een wereldprimeur, de versterking van deze ’golfbreker van 26 kilometer’ aldus de minister. Destijds immers neergelegd als kustlijn bij de inpoldering van het Markermeer, maar uiteindelijk een heuse dam geworden, die nu weer decennia mee kan.

Nergens anders ter wereld zijn brede zandoevers eerder toegepast in een zoetwatergebied zonder eb en vloed. De versterking van de Houtribdijk is onderdeel van het hoogwaterbeschermingsprogramma en met technieken aangepakt die zo vernieuwend zijn dat het internationaal grote belangstelling wekt. Naast dijkversterking is gewerkt aan uitbreiding van recreatie. Aan de kant van Lelystad wordt binnenkort een nieuw watersportstrand in gebruik genomen. Ook is voor vijfhonderd hectare aan nieuw natuurgebied aangelegd, ecologische zones en een paai en leefgebied voor vis, dat ook allerlei vogels trekt, maar ook ondiepe eilandjes bij Trintelhaven die het Markermeerwater zuiveren.

Waar je je nek uitsteekt, gaat ook wel eens iets mis erkende de minister, verwijzend naar de beruchte ’zandverstuivingen’, die vorig jaar onder straffe weersomstandigheden het verkeer op de dijk meermalen lam legden. „Ook daar moet je van leren. Dat is goed opgelost.” Gedeputeerde Jan Reus van Flevoland benadrukte het belang van de Houtribdijk als doorgaansroute vanuit Noord-Holland door Flevoland. „En straks naar het vliegveld Lelystad. We verwachten nog een mooi besluit, dan staan we volgend jaar november weer met z’n allen in de zon.”

Een beetje trots was Rijkswaterstaat ook wel dat het project geen last heeft gehad van de coronacrisis. Het project is op tijd én binnen het budget opgeleverd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen