Staat gaat voor 74 miljoen euro vissers uitkopen

© AFP

Van onze verslaggever
Den Haag

Het kabinet trekt 74 miljoen euro uit om vissers uit te kopen die willen stoppen met vissen. Dat is nodig om ruimte te creëren op de drukke Noordzee en de druk op visgronden iets te verlichten, schrijft landbouwminister Carola Schouten.

Het verbod op pulsvissen, de brexit-onderhandelingen en het coronavirus "maken het toekomstperspectief van de vloot onzeker", zegt Schouten.

Ze presenteert daarom vrijdag haar visie op de kottervisserij. De vloot wordt kleiner en moet economisch gezond zijn, stelt de bewindsvrouw. Ze ziet een sector voor zich "die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu".

Het kabinet maakt 45 miljoen euro vrij voor innovaties die het vissen schoner en lucratiever moeten maken. Dat geld zal voor een deel gaan naar nieuw tuig dat de pulskor kan vervangen.

Die kunnen vissers niet meer gebruiken wegens het verbod op pulskorvisserij, waarbij de vis (schol en tong) wordt opgeschrikt van de bodem met kleine elektrische schokjes. Het Europese Parlement stemde vorig jaar in met het verbod.

Het geld dat opzij wordt gezet voor het uitkopen van vissers en innovaties werd al op tafel gelegd bij de onderhandelingen van het Noordzeeakkoord. Dit akkoord moet de drukke Noordzee beter verdelen en werd vrijdag ondertekend door de meeste onderhandelaars, hoewel de handtekening van vissersorganisaties ontbreekt.

Nadat in februari een onderhandelaarsakkoord werd gepresenteerd, liet de Vissersbond weten het akkoord niet te steunen. Zeven van de belangrijkste negen vissersorganisaties wilden wél tekenen, maar die vertegenwoordigen samen nog niet de helft van de Nederlandse vissers.

Wegens "de verdeeldheid in de achterban" tekenen de overgebleven zeven organisaties niet, meldt verantwoordelijk minister Van Nieuwenhuizen. "Ontwikkelingen op de Noordzee gaan echter door, belangen van de visserij worden direct geraakt", aldus de bewindsvrouw.

Het kabinet wil dan ook een verkenner aanwijzen die de grote verschillen tussen vissers gaat onderzoeken. Deze persoon moet er ook voor zorgen dat de vissers toch zo veel mogelijk kunnen meepraten over de verdeling van de Noordzee.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.