Betoging tegen standbeeld JP Coen in Hoorn afgebroken om ongeregeldheden [video]

© ANP
© Marcel Rob
© ANP
© Marcel Rob
© Marcel Rob
© Mizzle Media
© Mizzle Media
© Mizzle Media
© Mizzle Media
© Mizzle Media
© Mizzle Media
1/11
HOORN

Bij een demonstratie tegen een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn zijn vrijdag ongeregeldheden uitgebroken. De politie moest een groep van zo'n honderd betogers uit het centrum van de stad richting de aangewezen plek voor de demonstratie leiden. Deze was al een tijdje bezig met zo'n tweehonderd aanwezigen. Na de ongeregeldheden werd de manifestatie stilgelegd. De politie heeft twaalf aanhoudingen verricht.

De situatie in Hoorn werd plots grimmiger na afloop van de demonstraties. Een grote groep mensen kwam met fakkels uit de richting van het NS station gelopen. Naar schatting honderd mensen wilden de binnenstad inlopen en enkele stoeltjes op een terras werden door de lucht gegooid.

Lees ook: Grimmig slot van vreedzaam protest rond standbeeld JP Coen in Hoorn, 12 aanhoudingen

De politie snelde van alle kanten toe en wist de groep tegen te houden. Er werd geschreeuwd en gescholden in de richting van de politie. Om de groep uit elkaar te drijven ging de politie met paarden de menigte in. De politie probeerde de groep in de richting van het Pelmolenpad te krijgen.

© Mizzle Media

De rel viel stil op het Keern, nabij het ING-gebouw. De politie zorgde ervoor dat de enige uitweg de weg naar het treinstation was. Er werd gerend, geschreeuwd. Nog even leek het erop dat demonstranten weer uitbraken. Dat werd in de kiem gesmoord door ME-agenten, busjes en de bereden politie.

Volg hier ons liveblog over de demonstraties

Politie waakt bij beeld

De politie hield later wacht bij het standbeeld om te voorkomen dat deze door demonstranten werd aangevallen. Het beeld werd omcirkeld, het plein ontruimd.

© ANP

Wegens de ongeregeldheden is een helikopter ingezet, het stationsgebied is ontruimd. Veel van de niet-opstandige demonstranten zagen voor de ontruiming al kans de trein te pakken.

Menno Hartenberg van de politie meldt: ,,Na de situatie op het Keern, bleven er ongeveer veertig betogers over, verspreid in kleine groepjes, die vervelend deden. Ze wilden naar de Roode Steen."

Op het plein stonden veel terrassen waar mensen hapjes en drankjes nuttigden. Maar die werden plots in allerijl weggehaald. Korte tijd later riep de politie alle aanwezigen op om het plein te verlaten.

De politie riep om dat er een noodverordening was afgekondigd en dat iedereen het centrum moest verlaten. Wie dat niet deed, werd aangehouden.

Omdat er ook veel uitgaanspubliek was, werd het erg druk in het centrum. Ook werd er veel vuurwerk afgestoken, vermoedelijk door een deel van het uitgaanspubliek.

De politie heeft twaalf arrestaties verricht wegens de ongeregeldheden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: ’Coen is OK’ maakt non-verbaal statement op Roode Steen, ’Weg met JP Coen’ ziet van mogelijkheid af

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen