Burgemeester van Alkmaar heeft niks dan complimenten voor de naleving van de coronaregels in de horeca

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons een keer in de week bij als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanuit zijn voortuin over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Bruinooge heeft het wel vaker gezegd: Uit de lock down komen is lastiger dan er één opleggen. ,,En we moeten eruit. De economie moet weer gaan draaien.” Maar nu de Veiligheidsregio’s niet altijd één lijn trekken, maakt dat het er niet makkelijker op. ,,Het geeft gedoe.”

De bowlingbanen bijvoorbeeld. In sommige V-regio’s wordt het oogluikend toegestaan dat die weer open zijn. Maar de minister heeft niet voor niets een aanwijzing gegeven. Wij volgen die aanwijzing, al zoeken we daarbinnen wel de ruimte.”

Complimenten

Voor de horeca heeft Bruinooge niets dan complimenten. ,,98 Procent doet zijn uiterste best. Een aantal doet dat niet. Die speken we aan.” Dat lang niet alle terrassen meer een gezondheidsverklaring vragen van gasten, is volgens Bruinooge niet zoals het hoort. ,,Er is zeker geen verruiming van de regels.”

Super- en bouwmarkten die geen winkelwagens meer schoonmaken, maar alleen nog een desinfecteermiddel hebben staan, het is allemaal een teken dat de mensen denken dat het wel zal meevallen. ,,De cijfers zijn gunstig. De massa op de Dam heeft geen corona-uitbraak gegeven. Maar het is niet weg en de regels zijn niet versoepeld.”

De Black Lives Matter-betoging van afgelopen zondag in Alkmaar is goed verlopen, vindt Bruinooge. ,,Ik vond dat wel even spannend. Nu staan er nog demonstraties in Castricum en Hoorn op het programma. Vooral die in Hoorn vind ik wel spannend, omdat het daar om dat standbeeld draait van Jan Pieterszoon Coen. Zo’n focuspunt heb je in Castricum niet.”

Vlees

Bruinooge is goed te spreken over de medewerking van de vleesverwerkende industrie. ,,Men doet z’n best daar om de regels na te leven. Wij zijn in gesprek met die bedrijven en dat zijn geen moeilijke gesprekken. Liever praten dan handhaven.”

Het is een pak van z’n hart dat ’iedereen z’n ouders en grootouders’ in verpleeg- en verzorgingshuizen weer wat bezoek mogen hebben. Daar ben ik heel blij mee.”

Inmiddels zijn er 5500 coronatests gedaan in de regio. ,,Dat zijn er 92 per dag. Resultaat: 145 keer positief, 2,5 procent per dag. ,,Eigenlijk is dat heel weinig.”

Maar dat wil niet zeggen dat het naleven van de basisregels minder belangrijk is. ,,Handen wassen bijvoorbeeld. Er was een onderzoekje dat 60 procent van de mensen dat te weinig doet.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen