Het antiracismeprotest in Purmerend: ’Aandacht geven aan het racismedebat hier’

© Frederique Teillers

Frederique Teillers
Purmerend

In het Leeghwaterpark in Purmerend was woensdagavond om 19 uur het anti-racisme protest van het Comité Purmerend Tegen Racisme. Volgens de organisatie waren er tussen de 250 en 300 mensen aanwezig.

“Het is nu actueel, we moeten het nu doen. De Koemarkt en de Kaasmarkt was volgens de politie niet ideaal, dus doen we het hier. Er komen een aantal sprekers, we moeten aandacht geven aan het racismedebat dat gaande is in Purmerend en omstreken”, aldus initatiefnemer Romeo Hoost van het Comité.

Eerste spreker Miranda Arendel benadrukt de anderhalve meter afstand en het vreedzame protesteren. Ze wil het publiek ‘niet vermoeien met haar negatieve ervaringen met racisme’ maar legt uit hoe zij de discussie vanuit het Comité voert. “We moeten dit samen doen.”

© Frederique Teillers

Het comité spreekt ook over hoe jongeren niet durven te praten met hun wijkagent. „Dat deed je niet.”

Maar het gaat volgens het comité om het hebben van de moed om dat gesprek over racisme aan te gaan. De eigenaresse van een kapperszaak in Purmerend, Marlien Reijke, spreekt over racisme in het kappersvak en de stagiaires die ze krijgt in haar zaak: „Racisme is een vorm van liefdeloosheid.”

© Frederique Teillers

Na een moment van stilte en een muziekpauze van band Bandaba is er een docent uit Amsterdam aan woord: „Racisme is nagenoeg ook wijdverspreid in Nederland.” Hij is een van de eerste die indirect zijn ongenoegen uitspreekt tegen Zwarte Piet; „Wij zijn als kikkerlandje bekend rond de wereld voor onze oude ‘tradities’.”

Bij de laatste spreker begint het te regenen, maar de meeste demonstranten lijken zich daar niets van aan te trekken. Als de manifestatie is afgelopen laten een aantal bezoekers een donatie achter in een emmer voor de kosten die de organisatie heeft gemaakt.

De politie is tevreden met het verloop van de demonstratie.

© Frederique Teillers

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.