Hoornse binnenstad verder uitgebreid met nostalgische lantaarns en led-verlichting

Wethouder Simon Broersma (links) plaatst samen met Arend Feller de nostalgische led-verlichting. Dave Hoeve (rechts) helpt.

Wethouder Simon Broersma (links) plaatst samen met Arend Feller de nostalgische led-verlichting. Dave Hoeve (rechts) helpt.© Foto Jaap van der Pijll

Hans Brandsma
Hoorn

De gemeente Hoorn koestert haar historische binnenstad, maar hoe gaat dat samen met de moderne hulpmiddelen? Woensdag werd met een combinatie van nostalgie en duurzaamheid de aanzet gegeven voor de plaatsing van ruim 450 historische straatlantaarns voorzien van duurzame led-verlichting.

De tweede (en laatste) fase van de vernieuwing van de straatverlichting in de Hoornse binnenstad is rond de jaarwisseling afgerond nadat in 2018 de eerste 550 lantaarns zijn vervangen. Wethouder Simon Broersma was bij de Oosterpoort present om het startsein te geven voor fase twee. ,,We wilden een kwaliteitsslag maken. De oudere lantaarns dateren uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Toen waren ze ongetwijfeld functioneel, maar nu passen ze niet meer in het straatbeeld. Bovendien verslinden ze energie.’’

De lantaarnpalen hebben een nostalgische uitvoering. ,,Daarmee willen we het historische karakter benadrukken en dat is ook de reden dat deze lantaarns niet op Visserseiland of bij ’t Jeudje komen. Dat is naoorlogse nieuwbouw.’’ Opvallend is volgens Broersma ook dat ze langs de wandelpaden van de stadsmuur worden geposteerd. ,,Met een iets mindere lichtsterkte waardoor het een romantisch beeld geeft.’’ De ruim 450 nieuwe straatlantaarns vergen een investering van 1,3 miljoen euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen