GroenLinks komt met wetsvoorstel om nachtvluchten Schiphol te verbieden

Schiphol

Een verbod op nachtvluchten op Schiphol. Dat wil GroenLinks. Daarom bereidt de partij in de Tweede Kamer een initiatiefwet voor.

Met de aankondiging neemt de partij alvast een voorschot op het debat donderdag in de Tweede Kamer over de Luchtvaartnota. Daarin worden de lijnen richting 2050 uitgezet en die komen neer op meer vluchten. Wel denkt luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen dat dat kan met minder uitstoot, minder overlast en minder nachtvluchten. Bij de onderhandelingen over staatsgaranties en leningen aan KLM, wordt daarover ook gesproken.

Een compleet nachtverbod wees Schipholdirecteur Dick Benschop onlangs nog af. „We zijn in gesprek over minder nachtvluchten dan de huidige 32.000. Het is niet de opzet om gedurende enkele uren dicht te gaan. Ook de bewoners zijn dan bang dat de overlast verschuift naar de randen van de nacht.”

Gezondheid

Maar GroenLinks wijst op de gezondheidsklachten en de nieuwe normen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO voor geluid in de nacht. Ook uit onderzoeken van de GGD bleek dat slaapverstoring schadelijk is voor de gezondheid. ,,Het kan ook. Met Schiphol concurrerende vliegvelden zoals Frankfurt kennen al zo’n verbod en in Londen en Parijs mogen jaarlijks slechts 5000 nachtvluchten vertrekken of landen’’, stelt GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger. ,, Het is zo makkelijk om daar een einde aan te maken en ik ga er alles aan doen om deze wet door de Kamer te loodsen.”

Donderdag zal blijken in hoeverre andere partijen daarin meegaan. Ook is nog niet duidelijk wat onder de nacht wordt verstaan. Eerder is gesproken over geen vluchten tussen middernacht en vijf uur, maar in de geluidsberekeningen geldt de periode van 23 tot 07 uur als nacht. Een nachtverbod treft vooral vakantievluchten en vracht. De eerste vakantievluchten van TUI, Transavia en Corendon vertrekken al in de vroege ochtend en de laatste komen rond en na middernacht binnen. Op die manier kunnen de toestellen zoveel mogelijk routes op een dag vliegen. In de vroege ochtend zijn het intercontinale vluchten van KLM die aankomen op Schiphol.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen