Komende vrijdag protest tegen beeld J.P. Coen in Hoorn: ’Slachter van Banda wordt ten onrechte als held vereerd’ [update]

Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn.© Foto ANP / Koen van Weel

Martijn Mak
Hoorn

We Promise, Building the Baileo en Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië hebben de handen ineengeslagen en organiseren aanstaande vrijdag om 19 uur een protest tegen het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn. „Stop de genocide-verheerlijking”, is het devies.

De organisaties leggen op de Facebook-evenementpagina uit waarom ze protesteren. Delen van de uitleg: „Jan Pieterszoon Coen ‘de slachter van Banda’, wordt ten onrechte vereerd als held op de Roode Steen in Hoorn. Hij heeft vanaf 1607 op gruwelijke wijze handel gedreven en is verantwoordelijk voor genocide.” en „De ‘VOC-mentaliteit’ waar de gemeente Hoorn nu zo graag mee heult, is grotendeels gebaseerd uit de gruweldaden van deze man. We hebben genoeg van dit VOC-sentiment.”

Marketingtool

Volgens de organisaties weigert de gemeente Hoorn werkelijk te luisteren naar jarenlange protesten door de Molukse, Nederlands - Indische en Indonesische diaspora en laat met het handhaven van dit beeld duidelijk zien waar zij staat. „Nog altijd wordt de pijn als gevolg van kolonialisme van minder groot belang geacht dan de commerciële belangen van de stad. De gemeente zet het beeld zonder blikken of blozen in als marketingtool. Het beeld van J.P. Coen is verheerlijking van Kolonialisme en Genocide.”

De oplossing volgens de initiatiefnemers: „Als de gemeente de indoctrinatie daadwerkelijk wil vervangen voor educatie haalt zij het beeld van het plein weg en plaatst het waar het hoort: in een museum. Historisch begint immers niet met het toevoegen van een plaquette, maar met educatie.”

Lees ook: Discussie barst los over toekomst standbeeld JP Coen in Hoorn: ’held’ of ’massamoordenaar’

Checklist

De organisaties roepen mensen die willen deelnemen aan het protest op om goed op de veiligheid te letten en hebben een checklist opgesteld (te lezen op de Facebook-evenementpagina). „Houd rekening met 1,5 meter afstand tot elkaar, draag gezichtsmaskers en was je handen regelmatig met zeep en/of desinfecterende middelen.” Hoe het protest er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Het protest zou volgens de Facebookpagina van het evenement op de Roode Steen moeten gaan plaatsvinden, maar dat is volgens de gemeente Hoorn niet mogelijk. „Het plein is nu in gebruik voor terrassen”, verklaart woordvoerder Marieke van Leeuwen. „We zijn in gesprek over een andere locatie en verdere voorwaarden voor een goed en veilig verloop.”

Lees ook: Michiel Baas start petitie tegen beeld J.P. Coen in Hoorn, maar ’Het hoeft van mij niet de plomp in’

Baudet

Kamerlid Thierry Baudet van het Forum voor Democratie (FvD) was zaterdagavond kort op de Roode Steen in Hoorn. Daar legde hij demonstratief een bosje bloemen bij het bronzen standbeeld van J. P. Coen, de man die namens de VOC met harde hand het toenmalige Batavia bestierde.

En zie: Eenzame actie voor behoud standbeeld Coen op Roode Steen Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen