Buren vrezen meer woningen bij monumentale boerderij Niew-Loosdrechtsedijk

Loosdrecht

’De gemeente Wijdemeren neemt ons helemaal niet serieus als het gaat om inspraak bij woningbouwplannen op en rond Nieuw-Loosdrechtsedijk 87 en 89.’ Dat betoogde Loosdrechter Leslie Molenkamp maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State in Den Haag.

Molenkamp en de familie Van der Sar vinden dat de gemeente en ontwikkelaar Johan Zijtveld een loopje met hun zorgen en bezwaren nemen. Aanvankelijk was het de bedoeling om een oude monumentale boerderijlocatie op nummer 87 en 89 te verbouwen tot een woonboerderij met bed & breakfast. Op de plek van de oude varkensstallen zouden nieuwbouwwoningen komen.

Maar tegen dat plan kwam vanuit de buurt veel verzet. ,,Dus schrapte de gemeente het woningbouwdeel uit het bestemmingsplan en keurde alleen het plan voor de woonboerderij goed. Dat was makkelijk want veruit de meeste van de dertig zienswijzen betroffen het achterdeel met de nieuwbouwwoningen. Maar het voorste deel wijzigde ook, dat werden twee woningen in plaats van één boerderijwoning’’, aldus buurman Molenkamp. De familie Van der Sar, die even verderop woont, vreest dat het niet bij twee woningen blijft en dat er nabij hun woning nog een derde, nieuwe woning wordt gebouwd.

Ontwikkelaar Zijtveld ontkende dat met klem. ,,Ik ben zelf aan de overkant op nummer 86 geboren. Ik heb die boerderij gekocht om er twee mooie woningen van te maken. Er waren altijd al twee huisnummers daar. In het voorhuis komt een woning en in het achterhuis ook. Het plan om woningen aan de achterzijde te bouwen moet ik nog aanvragen. Dat speelt nu geen rol.’’

De tegenstanders lieten duidelijk blijken dat ze het niet eens zijn met de aanpak van de gemeente. Molenkamp zei dat de gemeente duidelijk heeft zitten jokken, door eerst een plan voor het gehele gebied aan te kondigen en vervolgens zonder iemand in te lichten de helft van het plan af te snijden. Rechter en staatsraad Gerdy Jurgens zei de onvrede wel te kunnen plaatsen. Maar zij benadrukte dat als een nieuw bestemmingsplan voor woningen achter de woonboerderij komt de omwonenden daar gewoon weer bezwaar tegen kunnen aantekenen.

Zijtveld zei na afloop van de zitting nog niet te weten wanneer hij het tweede plan gaat indienen. Eerst moet het plan van de monumentale woonboerderij worden goedgekeurd. Daarna kan hij de woningen verkopen. Molenkamp en Van der Sar hebben weinig vertrouwen in de aanpak van Zijtveld. ,,Hij heeft zomaar het monumentale bakhuisje gesloopt en ook het dak is er deels afgesloopt.’’

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht