Tentoonstelling rond Britse Dambuster, die in 1943 boven de duinen van Castricum werd neergeschoten

Campagnebeeld van de tentoonstelling gemaakt door striptekenaar Eric Heuvel.

Koen van Eijk
Castricum

De crash van een Britse ’Dambuster’ in 1943 staat centraal in de nieuwe tentoonstelling ’Oorlog in de lucht, weerslag op de grond’ in archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.

De tentoonstelling toont aan de hand van archeologische vondsten, foto’s, prenten en interviews met ooggetuigen dit oorlogsverhaal.

Op 17 mei 1943 stortte bij Castricum een Brits vliegtuig neer, dat was geraakt door de luchtafweerbatterij bij Wijk aan Zee. Het toestel was onderdeel van Operation Chastise, beter bekend als de ’Dambusters’. Het doelwit van deze operatie waren de stuwdammen bij het Ruhrgebied, die met speciale stuiterbommen werden opgeblazen.

Het vliegtuig was bijna veilig boven zee op de terugweg toen het werd geraakt door de Duitse luchtafweer. De Avro Lancaster stortte neer bij Castricum. Niet een van de zeven bemanningsleden overleefde de crash.

Bewijs

De tentoonstelling ’Oorlog in de lucht, weerslag in de grond’ toont de inspanningen van jaren speurwerk naar feiten en overblijfselen over deze vliegtuigramp. Deze archeologische vondsten vormen het tastbare bewijs van deze vliegtuigcrash en geven aanwijzingen over het kaliber van een bepaald kanon of over het type vliegtuig dat is neergestort.

Stichting Kist uit Castricum, uitvoerder van historische projecten, stelde een project op voor basisschoolleerlingen. Leerlingen van basisschool Helmgras uit Castricum interviewden ooggetuigen van deze luchtoorlog aan de hand van archeologische vondsten. Deze korte documentaires zijn te zien in de tentoonstelling.

Om het educatieve karakter van deze tentoonstelling te benadrukken is er gekozen voor een striptekening als campagnebeeld . Dit campagnebeeld is ontworpen door striptekenaar Eric Heuvel (1960). Hij is bekend van de stripreeksen Bud Broadway, Geheim van de tijd en January Jones. Heuvel won in 2012 de Stripschapprijs.

Schrijver en samensteller van de tentoonstelling is archeoloog Arjen Bosman.

De tentoonstelling is vanaf 2 juli 2020 tot en met 3 januari 2021 te zien in Huis van Hilde.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen