Premium

Karen Jonkers van De Nieuwe Proef: ’We zijn hier wars van spruitjesgeur’

Karen Jonkers: ,,We wonen in een woongroep omdat we buiten willen wonen en meerwaarde hechten aan gemeenschappelijkheid. Samen kun je meer.”
© Foto Marcel Rob

Het is een heerlijke beestenboel op de boerderij van woonvereniging De Nieuwe Proef. Het interview vindt plaats in de immense tuin naast de paardenstal, waar twee prachtige ravenzwarte bewoners al hooismakkend meeluisteren. Ook de schaapskudde komt even poolshoogte nemen. De kop van een van de schapen verdwijnt al snel in de tas van de verslaggever, op zoek naar iets lekkers.

Karen Jonkers (53) is een bewoner van het eerste uur van De Nieuwe Proef, een voormalige proefboerderij van de universiteit, waarin werd geëxperimenteerd met stallen, voer en teelt. ,,Na de sloop van de oude boerderij zijn we drie jaar bezig geweest met verbouwen. Ieder weekend klussen naast het werk.” Het resultaat mag er zijn, een luxe stolpboerderij met plaats voor acht woonunits en zeven hectare land. Gras voor de schapen en paarden, een boomgaard, een moestuin, een kas, en op het erf een paar werkruimtes voor de bewoners.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.