Michel Butter en Edwin de Vries fungeren als hazen voor Kevin Hanff: Schuldgevoel na mislukte recordpoging

Hanff (l.) hier op de foto met zijn twee tophazen.
© Foto Michel Butter
Enkhuizen

Amper zes jaar geleden zette Kevin Hanff zijn eerste stappen in de hardloopwereld. Winst op de tien mijl in de Grootebroeker Kloetloop van 2019 is voorlopig zijn hoogtepunt. Zaterdag deed hij een poging zijn persoonlijk record op de tien kilometer scherper te stellen, met behulp van de nationale toppers Michel Butter en Edwin de Vries die zich aan hadden geboden als hazen.

Laatstgenoemde kreeg hij er als een cadeautje bij. Hanff, die Butter al een tijd volgt op Instagram, reageerde op diens post een week eerder waarin hij zijn volgers wees op de actie Running Apart Together. Mensen die op zijn post reageerden met een goede reden maakten kans om hem als haas te krijgen. De Enkhuizer won, maar toen hij zaterdagochtend in Butter’s woonplaats Castricum arriveerde, wachtte niet alleen Butter maar ook De Vries hem op. „Je krijgt er nog een haas bij”, lachte de eerste wijzend naar zijn vaste trainingsmaatje. „Even later liepen die twee jongens voor mij, een bizar gevoel”, blikt Hanff terug.

Deze zogenaamde virtual solo run Running Apart Together, vond dit weekend door het hele land plaats. Het was een initiatief van onder anderen topatleet Frank Futselaar, die hiermee zoveel mogelijk mensen in beweging hoopte te brengen en via het inschrijfgeld tevens zoveel mogelijk geld wilde inzamelen voor het Longfonds. Er was nog een goede reden voor Hanff om mee te doen, meldt hij later nog tussen neus en lippen door. „Ik heb zelf astma. En bewegen is goed in de strijd tegen het virus. Mijn broer is arts en die hamert daar vaak genoeg op.”

Roken

Sinds stopte met voetbal in een lager elftal en zes jaar geleden het roken opgaf ontpopte Hanff zich tot een sterke loper in de regionale hardloopwedstrijden. Hij liep op de tien kilometer al tweemaal net boven de 35 minuten en sprak onder Butter’s Instagram-post ook de wens uit hier een keer onder te duiken. Zijn persoonlijk record haalde hij overigens niet. „De eerste vier kilometer gingen goed en lagen we goed op het schema van 3 minuten en 32 seconden per kilometer. Maar op de helft zakte dit weg en na zes kilometer leek het wel alsof we er al tien gelopen hadden.”

Uiteindelijk strandde de poging op 36.38. Een domper. „Ze waren echt super aardig en snapten ook hoe ik me voelde dat ik het niet gehaald had. Maar ik voelde me ook schuldig dat ik het ondanks hun hulp niet had gehaald. Maar dat is wat ze zeggen: Topsport bestaat voor 95 procent uit teleurstellingen en voor vijf procent uit succes.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen