Flinke verjongingskuur bij de ’Blauwen’ en de ’Rooien’: ’Die jonge honden, die zijn fit, energiek en hongerig’

Spakenburg neemt deze zomer afscheid van flink wat routiniers, waaronder aanvoerder Barry Beijer.
© Archieffoto
Bunschoten

Voor clubs als Spakenburg en IJsselmeervogels is een seizoen pas geslaagd als de champagne ontkurkt wordt en de selectie op de botter wordt gehesen voor een rondvaart door het dorp. Bij de ’Rooien’ en de ’Blauwen’ horen nou eenmaal torenhoge ambities en die worden in de aanloop naar ieder seizoen kracht bijgezet door de nieuwe samenstelling van de selectie.

Bij Spakenburg stapte begin vorig seizoen Martijn Koelewijn plotseling op. Het bestuurslid technische zaken en hoofd van de technische commissie had moeite die functies te combineren met zijn drukke baan. Tegelijkertijd was er op de Westmaat flink wat kritiek op het functioneren van Koelewijn, die een twee-eenheid vormde met John de Wolf, de coach die Spakenburg eind oktober al even abrupt verliet om bij ’zijn’ Feyenoord de rechterhand van Dick Advocaat te worden.

De eerste taak van de nieuwe ’tc’ was het aanstellen van een nieuwe trainer. Die werd gevonden in Eric Meijers, die bij VVSB werd losgeweekt. Vervolgens werd de selectie al gedurende het seizoen van nieuwe impulsen voorzien. Verdediger Thomas van den Houten (AFC), middenvelder Tim Brinkman (FC Utrecht) en aanvallers Robin Eindhoven (Aris Limassol) en Vince Gino Dekker (clubloos) kwamen tussentijds, terwijl Olaf van der Sande (Quick Boys) en Mitchell de Zwart (DOVO) vervroegd vertrokken.

Deze zomer gaat de bezem verder door de selectie. De club neemt onder meer afscheid van captain Barry Beijer en routiniers Nathaniel Will en Tom van der Neut en ziet te elfder ure ook aanvaller Kevin Sterling - ondanks een nog doorlopend contract - vertrekken. ,,Er gaat zeker nog wat bijkomen, maar voor ons is de deadline van 15 juni niet heilig’’, aldus TC-lid Hugo Bol. ,,We kijken vooral naar afvallers uit het betaald voetbal en wat dat betreft worden de maanden augustus en september interessant. We zijn tevreden met hoe we er nu voor staan. We hadden natuurlijk al flink wat vers bloed aan de selectie toegevoegd en hebben nu bewust gekozen voor wat ’jonge honden’. Die zijn fit, energiek en hongerig.’’

Bij buurman IJsselmeervogels lijkt sprake van een trendbreuk. De record(lands)kampioen bij de amateurs was altijd van de gevestigde namen, zowel qua spelers als trainers, maar lijkt nu ook meer in te zetten op potentie. Zo komt een aantal spelers over van beloftenteams van BVO’s, waarbij ook de nieuwe trainer Berry Smit (Jong FC Volendam) werd weggeplukt. ,,Ook vanwege de invoering van de Onder 23-competitie, waaraan we meedoen’’, verklaart Perry Voorbach namens de demissionaire technische commissie van de Rooien. ,,Die is van een stuk hoger niveau dan de reserve hoofdklasse waarin ons tweede speelde. We zijn een paar jaar geleden sowieso al een andere weg ingeslagen. De toppers in de tweede divisie worden steeds duurder, daar kun je er geen achttien meer van hebben. Daarom kiezen we voor een kern van veertien, vijftien gelijkwaardige spelers, aangevuld met talenten waar nog flink rek in zit. Mochten ze niet meteen voor een basisplaats in aanmerking komen, dan kunnen ze in ons Onder 23-elftal verder groeien. Zeker onder deze trainer, die gewend is om jonge jongens beter te maken.’’

Spakenburg:

Nieuw: Menno Heus (FC Lienden), Floris van der Linden (Kon. HFC), Frank Schilder (OFC), Wimilio Vink (TEC), Robin Zwartjens (ADO Den Haag).

Vertrokken: Barry Beijer (Spakenburg), Jordy Deckers (Veensche Boys), Jan van Diermen (Eemdijk, huur), Majid Ghaddari (onbekend), Tom van der Neut (TEC), Marvin Renfurm (Hoogland), Kevin Sterling (TEC), Marlon Versteeg (De Treffers, was gehuurd van De Graafschap), Mike Vreekamp (TEC), Nathaniel Will (SV Lelystad).

IJsselmeervogels:

Nieuw: Berry Smit (trainer, Jong FC Volendam), Mike van den Ban (Katwijk), Dylan Chiazor (De Graafschap), Björn van Gorkom (Hercules), Joey Lieshout (De Graafschap), Huib Oversloot (Noordwijk), Steff van Rooijen (Hercules), Arwin van Soest (LRC Leerdam), Gerry Vlak (FC Volendam), Mitch Willems (Almere City FC).

Vertrokken: Gert Kruys (trainer, DHSC), Ali Akla (DVS ’33), Rick Blokhuis (Eemdijk), Yannick Cortie (SteDoCo), Lammert Geert Heek (Eemdijk), Wesley Mink (Eemdijk), Gwaeron Stout (Kozakken Boys), Achraf Nejmi (Eemdijk), Quincy Veenhof (DVS ’33).

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht