Texelse meeuw neemt duik in de frituur. Medewerkers Ecomare weten nog niet of hij het redt

De zilvermeeuw wordt gewassen.
© Foto Ecomare
De Koog

Dat de Texelse meeuwen dol zijn op patat is algemeen bekend. Een zilvermeeuw maakte het vrijdag in Den Burg echter wel heel bont: hij nam een duik in de frituur.

De meeuw werd op straat gevonden en naar de vogelopvang van Ecomare gebracht. De vogel was er erbarmelijk aan toe: het vet bedekte zijn hele lichaam, letterlijk van top tot teen. Normaal gesproken worden olieslachtoffers bij Ecomare eerst 48 uur gestabiliseerd voor ze worden gewassen. In de regel zijn dit zeevogels als zeekoeten en alken die op zee in een olievlek terecht zijn gekomen. Deze meeuw zat echter zo onder het vet dat de dierverzorgers hem meteen onder handen hebben genomen. Met veel warm sop hebben ze het ergste vet uit zijn veren gewassen.

Hoe de onfortuinlijke vogel in de frituur is beland, is nog niet bekend. De medewerkers van Ecomare vermoeden dat hij ergens een openstaande frituur of ton met frituurolie heeft gevonden en is uitgegleden toen hij ervan wilde eten. Waarschijnlijk heeft iemand hem uit het vet gehaald, want het lijkt onmogelijk dat hij er zelfstandig uit is gekomen.

Nieuwe wasbeurt

Het is nog niet duidelijk of de meeuw het voorval overleeft. Dierverzorger Rowanne Huisman vertelt: ,,Tijdens het wassen was al duidelijk dat we niet alle vet eraf kregen. We hebben het meeste weten te verwijderen, maar als hij het redt, zullen we hem nog een keer moeten wassen. We gaan hem nu eerst twee dagen stabiliseren, onder andere door hem ORS te geven en vis aan te bieden. Daarna kijken we naar zijn bloedbeeld om te beoordelen of hij fysiek in staat is een nieuwe, uitgebreide wasbeurt te ondergaan.’’ ORS is een oplossing van mineralen en zouten die de vochtbalans helpen herstellen. De dierverzorgers geven dit via een sonde aan de vogel. De meeuw gaat nu eerst in een speciaal drooghok opdrogen en bijkomen van zijn avontuur.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.